DSS :Očajno stanje voda na jugu Srbije

LESKOVAC

Južna Morava,  kojom godinama plove tone otpada,  početkom leta ove godine dobila je u više navrata karakterističnu crvenu boju, saopštio je danas leskovački odbor DSS.

“Kada se osvrnemo na pomor živih organizma koji je prošlog leta zbog izlivanja različitih vrsta opasnih materija zadesio reku Veternicu, veštačko uticanje na vodostaj Rupske reke i Vučjanke, izlivanje na hiljade litara mlečnih proizvoda u reku Vlasinu možemo zaključiti da je naš ekosistem u poslednjih nekoliko godina ozbiljno ugrožen.
Nadležni organi se i dalje ograđuju i pokušavaju da nas ubede kako su dešavanja na našim rekama sasvim normalna, čak i ona koja se golim okom mogu videti i osetiti svim ostalim čulima ( miris hemikalije za farbanje tkanina koja je zacrvenela Južnu Moravu, nizak vodostaj na Vučjanki i Rupskoj reci kao i njihovo stalno mućenje usred građevinskih radova u gornjim tokovima, pomor riba koji permanentno zadešava reke na jugu Srbije već nekoliko godina ) čak se i ovakvi prizori od strane nadležnih organa predstavljaju kao nešto sasvim normalno i prirodno. Predstavljaju nam divljanje zaštićenih zagađivača kao nešto što ne može ugroziti naš ekosistem.
Na proteste različitih udruženja ljubitelja prirode lova i ribolova se ne obraća pažnja, opštem problemu ne pridaje nikakav značaj, a od bilo kakvog rešenja ove alarmantne situacije kao da smo vekovima daleko.
Evo koje su se promene desile na našim rekama u poslednjih godinu dana.
Južna Morava ( hemikalija za farbanje tkanina koja je izazvala pomor mlađi i krupnijih primerka riba duž čitavog toka )
Reka Veternica ( pomor riba usled izlivanja amonijaka i drugih hemikalija u reku )
Rupska Reka ( konstantna promena vodostaja usled građevinskih radova blizu izvorišta iznad vodozahvata iz koga se pijućom vodom snabdeva na hiljade domaćinstva )
Vlasina ( izlivanje više hiljada litara mlečnih prerađevina direktno u reku )
Vučjanka ( nasilno isušivanje desnog kraka reke u gornjem toku )
Zbog ovih i mnogih drugih ekoloških katastrofa pred kojima se žmuri, savet za ekologiju DSS Leskovac izražava ozbiljnu zabrinutost.
Pitamo se kao savesni građani, žitelji juga Srbije a pre svega kao zabrinuti ljudi
Koje su posledice visoke koncentracije hemikalija u skoro svim našim rekama?
Kako je moguće da zaštićeni budu oni koji ugrožavaju sve… čak i one koji ih štite?
Zašto stručnjaci iz domena Ekologije, Biologije, Zaštite životne sredine ćute i ne prave nikakve analize, moguće i nemoguće scenarije koji bi doveli do nekakvog rešenja.
Ima li onog koji uzdignute glave sme da kaže da je zaposlen u ekološkoj inspekciji ili da je pripadnik komunalne policije pored ovoliko divljih deponija i zagađivača kojima niko ništa ne može.
Jesen polako stiže.Godišnje doba u kome biljne kulture za ishranu daju plodove. Pitate li se kad prođete pijacom ili roštiljijadom, kakvom je vodom poslednjih meseci zalivano leskovačko voće i povrće i u kom je stanju zemljište koje je ta voda natapala?, navodi se u saopštenju Saveta  za ekologiju Gradsko odbora  DSS.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare