Za opremanje đaka koji polazi u školu cela plata

NIŠ

  Do početka školske godine ostale su dve nedelje, a roditelji uveliko pripremaju školarce za prvo školsko zvono. Prema gruboj računici za opremanje đaka biće im potrebna cela jedna minimalna plata, a ukoliko porodica ima dva školarca troškovi se dupliraju pa roditelji moraju na neki način da se snalaze, ili kupovinom starih udžbnika ili odlaganjem kupovine nekih potrebština za školu što će nadoknadiditi narednog meseca.

                               Prvi obilazak knjižara je pokazao da je roditeljima za opremanje jednog deteta za polazak u školu potrebno oko 35.000 dinara, a suma narasta na skoro 70.000 za dva osnovca u porodici. Najskuplja stavka su i dalje udžbenici, ali ne treba zanemariti ni cenu školskog ranca ili školskog pribora. Tu je i lektira, garderoba i oprema za fizičko vaspitanje. Na ruku roditeljima ide i činjenica da u  gotovo svim knjižarama mogu da kupe školski pribor ili komplet knjiga na nekoliko rata, pa se potrebštine za polazak u školu otplaćuju tokom cele godine.

                           Cena kompleta udžbenika za prvi razred u proseku košta do 8.440 dinara, dok komplet za osmi razred ide i do 17.000 dinara, zavisno od izdavača koje je škola odabrala. Najgore bi mogle da prođu mame i tate koje imaju đaka koji kreće u sedmi razred, jer je cena kompleta udžbenika najveća i ide čak do 18.115 dinara.

                            „Komplet knjiga smo kupili preko škole i otplaćujemo ih na rate“, kaže mama jednog osnovca, ali zato, dodaje ona ranac i školski pribor moramo da  platimo odmah.

                             Druga mama koja kupuje sveske za svog osnovca kaže da su ove godine odlučili da kupe polovne udžbenike jer će tako proći jevtinije, a razlike neke nema.

                             „Dobili smo spisak u školi potrebnih udžbenika i izdavača pa se nadam da ćemo uspeti da pronađemo sve knjige kod „uličnih prodavaca“, a ono što ne  nabavimo kod njih kupićemo u knjižari, ali verujem da će biti jevtinije“, kaže ova mama.

                              Ne treba zanemariti ni školski pribor koji se, inače, obnavlja tokom cele godine. Sveske koštaju od 10 do 340 dinara, pernice se mogu nabaviti po ceni od 130 dinara, ali ima i onih koje koštaju preko 2.000. Na to je potrebno dodati i flomastere, vodene i drvene bojice, tempere, komplet četkica za likovno, pribor za matematiku, pribor za tehničko obrazovanje, gumice. Učeniku je posebno za matematiku neophodan i komplet lenjira, koji košta oko 150 dinara, i šestar, koji ima cenu od minimum 180 dinara pa do 380.

                           Rančevi su  velika stavka za roditelje psoebno kada se ima u vidu i to da lekari insistiraju da mališani imaju kvalitetan ranac koji neće uticati na pravilno držanje njihovog tela, a već je uvreženo pravilo da sve što je kvalitetno ima svoju cenu.  Samo za ranac roditelji moraju da izdvoje  od 1.200, do čak 6.000 dinara. Tako je za školski pribor potrebno izdvojiti i do 10 pa i više hiljada dinara.

                          I dok se mališani raduju zbog polaska u školu, roditelji prebrojavaju kućni budžet i za koliko će biti „tanji“ kada izađu iz knjižare. Sve  ih je više i kod uličnih prodavaca  knjiga kod kojih komplet knjiga može da se nabavi i za upola manje para nego u knjižarama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare