Svoje domove će 35 domaćinstava zagrevati na ekološki prihvatljiv način

NIŠ

 Tokom  2022. i 2021. godine grad Niš i Ministarstvo zaštite životne sredine subvencionisali su zamenu kotlova za grejanje  za 180 domaćinstava u Nišu. Po trećem pozivu pravo na ovaj vid subvencije ostvarilo je 35 domaćinstava u Nišu  i njima su u Gradskoj kući uručeni ugovori. Od ukupnog broja 18 domaćinstava preći će na kotlove za pelet, 16 na gas, a jedno domaćinstvo biće priključeno na daljinsko grejanje. Ugovore je uručila gradonačelnica Niša  Dragana Sotirovski.

                           „ Podelom ugovora završili smo treći ciklus dodele subvencija za zamenu individualnih ložišta u 35 niških domaćinstava koja će svoje domove od sada zagrevati na ekološki prihvatljiv način koristeći gas, pelet ili će biti u sistemu daljinskog grejanja. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine i Grada prošle i ove godine u 182 domaćinstva ugašena su ložišta na čvrsto gorivo. Nastavljamo sa ovom akcijom kako bismo smanjili zagađenje vazduha u Nišu u vreme grejne sezone. Zamolila bih sve korisnike subvencija da porade na motivaciji i svojih komšija, da ih ohrabre da se jave na sledeći naš poziv i da zamene svoje izvore toplote prihvatljivijim načinom grejanja“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                            Dodala je da će Grad zajedno sa Ministarstvom energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine izaći u susret sugrađanima za sve njihove  potrebe. Istakla je i to  da je država ograničila cenu pelete i da građani više ne moraju da brinu zbog toga jer neće biti problema na tržištu.

                            Prema rečima Ivana Pavlovića iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj ove subvencije za zamenu kotlova su iskorak koji će unaprediti kvalitet vazduha u Nišu.

                            „Kao Grad ulažemo dosta napora u pravcu smanjenja  zagađenja vazduha, a prelazak na nove energente je iskorak ka tome.Izdvojili smo ogromna sredstva za domaćinstva i građane u prethodnoj i ovoj godini Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad izdvojili su 17,6 miliona dinara i pomogli smo 182 domaćinstva da zamene svoje kotlove efikasnijim i energetski kvalitetnijim i, ono što je nama jako bitno, kotlovima koji manje utiču na zagađenje životne sredine“, kazao je Iavan Pavlović.

                            Ovo je, dodao je Pavlović, treći ciklus po trećem javnom pozivu i 35 domaćinstava je ostvarilo pravo na subvenciju.

                             „Prosečan iznos subvencije  za zamenu kotlova je 80 000, dok je za priključenje na daljinsko grejanje maksimanlno 200 000 dinara. Tokom godine biće otvoren još jedan ovakav  javni poziv  za građane preko Ministrastva  rudarstva i energetike“, dodao je Pavlović.

                              Ministarstvo zaštite životne sredine i grad Niš pokrenulu su program za dodelu subvencija domaćinstvima da sa čvrstog goriva pređu na gas, pelet ili da se priključe na daljinsko grejanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare