Za niške studente 943 mesta u četiri paviljona

NIŠ

Ministarstvo prosvete je raspisalo konkurse za prijem  studenata visokoškolskih ustanova u Srbiji u ustanove za smeštaj i ishranu studenata za školsku 2023/2024. godinu.  Rok za prijavu na Konkurs u Studentskom centru Niš je za studente prve godine od 1. do 15.septembra, a studente studente svih ostalih godina od 15.septembra do 31.oktobra. Studenti konkurišu za 943 mesta, saznajemo od Dobrivoja Ljujuća, pomoćnika direktora Studentskog centra Niš.   Konkursna dokumentacija se može kupiti od 21.avgusta na blagajnama koje se nalaze u sastavu studentskog restorana kod Tehničkih fakulteta, kao i kod Ekonomskog, Pravnog i Medicinskog fakulteta.

                               Dosadašnja praksa je pokazala da je interesovanje studenata sa niških fakulteta veliko za seštaj u studentskom domu, ali da ključeve od soba dobiju samo oni njabolji akademci.

                                „ Pravo na smeštaj u ustanovi za smeštaj studenata imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u određenu godinu na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije  se školovanje finansira iz budžeta, koji imaju državljanstvo Republike Srbije i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj kandidat studira“, kaže Ljujić, a jedan od osnovnih kriterijuma koji se boduje za dobijanje sobe je uspeh  brucoša u srednjoj školi kao i uspeh studenata u toku studiranja.

                                  Prema Ljujićevim rečima koliko će soba biti namenjeno brucošima zavisi od toga koliko se njih prijavi. Uobičajeno se prijavi oko 400 brucoša ali blizu 50 posto se ne useli. Ostale sobe su namenjene studentima svih ostalih godina na fakultetima.

                                  I ove godine cene smeštaja u studentskim domovima se ne menaja. Tako će studenti koji su dobili sobu prve kategorije mesečno izdvajati  2.790, a studenti koji se usele u sobe druge kategorije  plaćaće na mesečnom nivou  2.150 dinara.

                                 Dodaje i da je deo soba namenjen stranim studentima koji se na fakultetima Univerziteta u Nišu nalaze na poslediplomskim stdijama ili su deo istraživačkih timova u okviru TEMPUS projekata. Ranijih godina, kaže Ljujuć, bilo je dosta studenata na razmeni iz  Rusije, Kine, Francuske, Holondaje.

                                „I cene ishrane su ostale iste kao i ove akademske godine. Tako će studenti za ručak izdvajati 120, za večeru 90 a za doručak 52 dinara. Studentima je u menzama ponuđeno više vrsta jela, među njima i jela bez mesa za studente koji su vegeterijanci, a posna jela su obavezna na meniu i u vreme postova“, objašnjava Ljujić.

                               Letnji period kada su studentski domovi prazni koristi se za sređivanje soba i prijem novih stanara. Završavaju se poslovi oko tekućeg održavanja paviljona. Trenutno se kreči paviljona 3 kod Medicinskog fakulteta, a narednih dana to će biti urađeno i u paviljonu 4 . Očekuje se  i ishod konkursa za radove na sanaciji mokrih čvorova u paviljonu 4. U palnu je sređivanje bar jedne vertikale do povratka studenata.

                               „Period kada studenti nisu u domu Studentski centar koristi i za komercijalne aktivnosti. Pre samo dva dana  iz soba su izašli učesnici Međunarodnog festivala studentskog folklora koji su bili smešteni u studentskim sobama a za ishranu su koristili menze. Očekujemo  da i učesnici, gosti i tehnička lica i osoblje Nišvila po ustaljenoj praksi budu smešteni kod nas. Ovih dana su tu i studenti koji su u Nišu u okviru mešunarodne razmene studenata“, zaključuje Dobrivoje Ljujić. (kraj) VP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare