Za nedelju dana popisano 10.000 nelegalnih objekata u Nišu

NIŠ

Za poslednjih sedam dana grad Niš popisao je više od 10 000 nelegalno izgrađenih objekata, što je čak četiri puta više nego u 2016. godini, rekla je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Darinka Đuran.

„Niš je od najgorih u poslu legalizacije, poslednjih nedelja postao jedan od najboljih gradova koji trenutno popisuju nelegalno izgrađene objekte. Najkasnije do 10. marta Niš će imati  bazu podataka. Rok ne sme da se prekorači“, rekla je Darinka Đuran  I dodala : “. Na ozakonjenje objekata grada Niša  , što je veoma pohvalno, radi 10 komisija, to je veliki broj ljudi, 30 novozaposlenih službenika, i moram da kažem da kao predstavnik ministarstva koji radi zajednički na implementaciji zakona , dokazalo se da zajednički, timski rad je najbolji pokzatelj da se uvek može, i da će grad Niš zaista dobiti tačnu proceni broja nezakonito izgrađenih objekata“ .

Na pitanje novinara ima li pretpostavki još koliko objekata treba popisati u Nišu  odgovorila je :

„Pre nego što smo došli ovde kod vas imali smo jedan operativni sastanak na kome smo pokušali da dođemo do te brojke . Do sada je negde popisano do 20 000 nezakonito izgrađenih objekata a procene govore , mada ne bi da sada izlazim sa tim brojkama , ada ćemo imati do 40.000 nezakonito izgrađenih objekata, koji će biti evidentirani na teritoriji grada Niša. Naravno, ovo su sve okvirni podaci jer nama u gradu Nišu predstoje obodi , seoska vikend naselja , gde ne možemo precizno da utvrdimo koliko ćemo da evidentiramo objekata kad uđemo na područje jednog domaćinstva“.

Ona se zahvalila  gradonačelniku na velikoj podršci  u smislu pružanja svih tehničkih i kadrovskih kapaciteta da se ovaj posao okonča do kraja.

Prema rečima gradonačelnika Darka Bulatovića popis u 10 reona vrše pojačane, udvostručene ekipe uz pomoć ljudi iz svih pet gradskih opština. Do sada je ostvaren dnevni prosek popisanih objekata 950. On je naglasio da će posao biti završen na vreme i da su od nadležnih iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobijena jasna uputstva za rad koja se na terenu primenjuju.

Na današnjoj konferenciji za novinare rečeno je da će ministarstvo na svaka tri meseca kontrolisati rad lokalnih samouprava i da će prioritet u ozakonjenju imati porodične kuće i stanovi jer je Zakon o ozakonjenju upravo i donet da bi se građanima pomoglo da ozakone svoje nelegalne objekte. Ozakonjenjem kuća i stanova građani povećavaju vrednost svoje imovine, dok će lokalne samouprave ubrzanjem ozakonjenja značajno povećati prihode. Samo od taksi za ozakonjenje zaradiće se  8,4 milijardi dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare