Za mnoge Vlasotinčane je Vlasina vlasotinačko more

VLASOTINCE
Mnogo se toga u poslednje vreme promenilo. Čak i vremenske prilike ni najmanje ne ,,poštuju” kalendar. Zimski dani ponekad znaju da budu i bez snega, a tek letnje vreme je šaroliko. Do pre samo dvadesetak dana nije se moglo noći u krevet bez nekog pokrivača. A od početka jula vrelo leto je prosto umarširalo u sve domove. I umesto da je žetva žitarica već završena, kombajni su još na njivama. A sve je to posledica prolećnog hladnog vremena pa tako je došlo do kasnog sazrevanja žitarica. Ali potkraj juna, tačnije poslednje nedelje sunce je zasijalo svom svojom snagom, tako da su čelnici vlasotinačke opštine dale saglasnost da sezona kupanja počne pre uobičajnog roka, prvog dana jula.

 • Uz dozvolu i konsultaciju sa rukovodstvom opštine, ova sezona kupanja počela je nešto ranije u odnosu na prošla vremena, kada je sezona počinjala 1.jula. Mi smo bili obavili sve pripreme na vreme tako da smo bili spremni ove godine da dozvolimo onima koji uživaju u lepoti i čarima Vlasine da u jezeru zaplivaju i osveže nekoliko dana ranije – iobjašnjava nam razlog ranijeg početka sezone kupanja, Igor Jović, direktor SRC ,,Vlasin
  JUGpress: I koliko dugo traje sezona kupanja ?
 • To je dvomesečni period, od 1.jula do poslednjeg dana avgusta za sve one kojima je Vlasina vlasotinačko more. U tom periodu imamo obavezu da nadgledamo i vodimo brigu za kupače koji se nalaze na obali i u vodi samog jezera i to u vremenskom intervalu od 9 do 19 časova.
  JUGpress: Koji su to resursi koji su u službi kupača ?
 • Mi smo pre svega na određen način i granicama naših mogućnosti upristojili sav ambijent gde se nalaze kupači, zatim smo obezbedili licencirane spasioce koji će voditi svih ovih letnjih dana da kupači budu bezbedni u delu jezera za koje smo zaduženi da vodimo brigu.
  JUGpress: A odakle vam dolaze spasioci ?
 • Mi smo angažovali preko zvaničnog Udruženja spasioca Srbije na vodi iz Beograda, sa kojim smo, posle zakonom propisanih obaveza i zaključili ugovor o tome da su oni zaduženi da sa svojim ljudstvom, a njih je četvorica da vode računa o bezbednosti kupača. Ugovor je zaključen na dva meseca sa striktno opisanim obavezama sa obe strane.
  JUGpress: Šta ste još preduzeli ?
 • Na vidnim mestima postavljena su upozorenja za kupače, a konopcima iznad vode ograničen je prostor koji se može nesmetano koristiti za kupanje u vodi. Ovom prilikom zamolio bih sve one koji dolaze na kupanje da se ponašaju u skladu sa propisima i uputstvima koje mogu videti na oglasnim tablama na obali samog jezera.
  JUGpress: Da li je rešen problem upotrebe WC-a ?
 • Kupačima je omogućeno korišćenje WC-a u objektu Sportske hale, a ovaj problem biće rešen tako što ćemo u narednom periodu u prostorijama Letnje pozornice uraditi potrebni prostor za WC, kao i kabine za presvlačenje kupača.
  JUGpress: Koliko kupača dođe da se rashladi i okupa na brani ?
 • Teško je reći precizno neku brojku, ali ponekad u špicu sezone bude ih i možda blizu hiljadu na plaži. Još uvek nema puno kupača, jer dobar broj je otišao da se odmara u Grčkoj i na nekim drugim destinacijama. To su uglavnom uplaćena sredstva još od prošle godine a nisu iskorišćena zbog pandemije korone virusa i zabrane odlaska van granica naše zemlje.
  JUGpress: Hoće li biti nekih novih sadržaja u delu područja za kupanje ?
 • Hoće, hoće. Urađen je, projekat koliko znam, u vrednosti nešto više od 6 miliona dinara i mnogo toga na obali i na keju pored reke Vlasine biće urađeno. Tako će ovaj deo koji je izuzetno lep, biće još lepši i privlačniji za posete turista i ljude koji vole da uživaju u prirodnoj lepoti reke Vlasine i njene okoline, a pored toga u mnogobrojnim restoranima mogu da uživaju u kvalitetnoj hrani vlasotinačkih ugostitelja – veli Igor Jović, direktor SRC ,, Vlasina”
smart
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare