Pištaljka: Država Savezu vinara platila 12 miliona za informacije sa Vikipedije

BEOGRAD-LESKOVAC
Poljoprivredne stručne službe iz raznih gradova Srbije, koje godinama unazad pišu stručne biltene i savetuju poljoprivrednike o tome kako i šta da uzgajaju na svojim imanjima, te kako da unaprede svoja gazdinstva, prvi put su angažovale jedno udruženje poljoprivrednih proizvođača da savetuje njih. Po nalogu Ministarstva poljoprivrede stručne službe su morale da kupe elaborate o vinogradarstvu od Saveza vinara i vinogradara, udruženja bliskog vlasti koje je registrovano na adresi Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede. Elaborati, koji iz nepoznatih razloga nisu dostupni javnosti, ali u koje je Pištaljka imala uvid, i koji se dobrim delom sastoje od podataka dostupnih na internetu, koštali su 12 miliona dinara.  

Iako su stručne službe odbile da dostave javnosti pomenute elaborate, Pištaljka je jedan elaborat uspela da dobije nezvaničnim putem od uzbunjivača. Ovaj dokument je u stvari pauer point (PowerPoint) prezentacija koja u najvećem delu sadrži podatke i analize globalnog tržišta prodaje vina i opšte smernice za razvoj ove industrije. Od 138 stranica ovog elaborata, svega sedam je posvećeno lokalnim karakteristikama koje su opet toliko uopštene da se među njima teško može pronaći neki konkretan savet ili preporuka za vinogradare iz konkretnog područja. Svi podaci o lokalnim karakteristikima su javno dostupni podaci na Vikipediji ili u dokumentu „Vinski atlas“ koji je 2015. godine sačinio Republički zavod za statistiku.

Savez vinara je za ovaj posao angažovan po nalogu Ministarstva poljoprivrede i mimo Zakona o javnim nabavkama. Naime, tokom 2019. godine i 2020. godine stručne službe iz 14 različitih gradova uplatile su Savezu vinara i vinogradara (SVS) ukupno 12,5 miliona dinara, zabeležila je Uprava za trezor. Svaka uplata bila je manja od 500.000 dinara što je zakonska granica za sprovođenje javnih nabavki.

Ministarstvo poljoprivrede je odbilo da objasni zbog čega je savetodavnim službama (PSSS), od kojih svaka ima bar po jednog inženjera savetodavca iz voćarstva i vinogradarstva, naložilo da kupe elaborate. Na naša pitanja nije odgovorila pres služba, a ministar Branislav Nedimović i pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević nisu se javljali na telefone, niti su odgovorili na više mejlova i sms poruka koje smo im slali.

Budžet stručnih službi pola milijarde dinara

Stručne službe postoje godinama i organizovane su kao zasebna privredna društva u vlasništvu Republike Srbije. U Centralnoj Srbiji postoje 23 službe koje zapošljavaju poljoprivredne inženjere iz različitih grana poljoprivrede koji rade na terenu – pružaju besplatne savete i određene stručne usluge poljoprivrednim proizvođačima. Svake godine ministarstvo uredbom definiše poslove i zadatke ovih službi. Tako, na primer, savetodavcima određuju koliko gazdinstava treba da posete i sa kojim ciljem, te koliko prezentacija i televizijskih nastupa treba da imaju i na koju temu.

Između ostalog, njima je povereno i da prate stanje na terenu te da beleže ekonomske i druge parametre razvoja za odabrana poljoprivredna imanja. Godišnji budžet ovih službi u 2020. godini je bio oko pola milijarde dinara.

Takođe, nijedna služba nije odgovorila na zahtev da nam po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi ugovore sa Savezom vinara, izvršena plaćanja i elaborate.

U telefonskim razgovorima sa direktorom PSSS Kraljevo Vekoslavom Savićem i direktorkom PSSS Jagodina Jasminom Filipović, objašnjeno nam je da su ugovori potpisani na zahtev osnivača (Republike Srbije) i Ministarstva poljoprivrede. „Mi sprovodimo programe koje nam odredi osnivač u godišnjoj uredbi. Posle donošenja odluke o izmeni uredbe prošle godine, pomoćnik ministra (poljoprivrede) Aleksandar Bogićević nas je pozvao i rekao da sklopimo ugovore sa Savezom vinara i mi smo to uradili. Savez je elaborat u roku uradio i mi smo u roku platili”, rekao je Savić.

I Savić i Jasmina Filipović potvrdili su da savetodavne stručne službe nikada ranije nisu „kupovale“ savete. „Za druge grane poljoprivrede nismo imali ovakve saradnje. U okviru službe imamo savetodavca za oblast vinogradarstva, ali on radi sa poljoprivrednicima na terenu, nije obučen da piše strategiju – to je posao ministarstva”, objasnila je Filipović.

Potvrdu reči direktora PSSS Kraljevo da je nalog za kupovinu elaborata stigao od ministarstva pronašli smo i u zvaničnim dokumentima. Naime, u javno objavljenoj uredbi o programima rada savetodavnih službi iz 2019. godine navedeno je da je budžet ovih firmi iznosio 303 miliona dinara. U septembru te godine, budžet je  uvećan za deset miliona dinara, a u decembru za još 10 miliona dinara. U odlukama o izmeni uredbe piše da je novac namenjen za ostale troškove savetodavnih poslova kojima je dodata i izrada „analize stanja i davanja preporuka u oblasti razvoja vinogradarskog sektora za svako područje na kojem se obavljaju savetodavni poslovi u poljoprivredi”.

Pošto ministarstvo odbija saradnju sa medijima, nismo uspeli da dobijemo objašnjenje kako je ovaj novac potrošen.

Da su stručne službe kupile elaborate suprotno svrsi za koju su osnovane tvrdi profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji Miladin Ševarlić. On je za Pištaljku objasnio da su strategije razvoja potrebne, ali da je normalan put da ministarstvo ili neki institut to kupi, a ne pojedinačne stručne službe. „Neprihvatljivo je da svaka vaška kupuje obaška”, rekao je Ševarlić.

Služba u Kraljevu kupila elaborat iako tamo nema vinograda

Zanimljivo je da oblast Kraljeva skoro da i nema vinograde, a da je Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kraljevo, po nalogu ministarstva u više tranši platila oko milion dinara za elaborat u oblasti vinogradarstva.

„Na našem području registrovana je minorna količina vinograda, negde oko sedam hektara”, izjavio je za Pištaljku direktor PSSS Kraljevo Vekoslav Savić. „Analiza nam služi za pospešivanje poljoprivredne proizvodnje, za podsticanje vinara i eventualno podizanje vinograda i kasnije vinarija. Po toj analizi naši savetodavci su obišli domaćinstva na terenu uputili ih u mogućnosti sadnje grožđa, berbe, otkupa”, ispričao je Savić. Takođe je naveo da novih vinograda još nema „jer su poljoprivrednici oprezni“, ali da zainteresovanih ima.

Pištaljka je kontaktirala i druge poljoprivredne eksperte – profesore sa fakulteta u Novom Sadu i Beogradu, ali niko od njih nije dozvolio da bude citiran u tekstu i odbili su javno da govore o ovoj temi. U nezvaničnim razgovorima, međutim, može se videti da su mišljenja pomenutih stručnjaka o ovom pitanju podeljena. Dok jedni samtraju da nije uobičajeno da poljoprivredne stručne službe koje savetuju proizvođače kupuju savete od proizvođača, drugi u tome ne vide nikakav problem.

Pre desetak godina kada je donet novi zakon koji uređuje oblast savetodavstva u poljoprivredi ministar poljoprivrede je bio Saša Dragin. Pištaljka je i njega kontaktirala, ali je on odbio razgovor jer se „više od deset godina ne bavi politikom”.

Javno dostupni podaci iz baze Agencije za privredne registre govore da Savez vinara i vinogradara nema zaposlenih, da je osnovan 2019. godine i da je već iste godine poslovao sa minusom od devet miliona dinara. Prihodi u 2020. godini ovom udruženju su drastično porasli – pa je te godine ukupno prihodovalo 25.321.000 dinara od čega je šest miliona udruženje dobilo donacijom i subvencijom, dok je ostatak zaradilo prodajući robe i usluge, navodi se u finansijskom izveštaju za 2020. godinu. Rashodi udruženja su najvećim delom knjiženi kao nematerijalni troškovi. Prošlu godinu SVS je završio u plusu od 391.000 dinara.

Savez vinara i vinogradara Srbije odbio je da odgovori na pitanja Pištaljke.

Pištaljka je pisala da je država ovom udruženju pomogla novčano kada im je na konkursu Ministarstva poljoprivrede 2020. godine dodelila milion dinara. Udruženje je na svom profilu na Instagramu navelo da su od ministarstva dobili i dve kancelarije, mejl adresu i pristup registru svih proizvođača vina.

Pištaljka je ranije pisala da je jednoj sednici upravnog odbora u proširenom sastavu uz državne funkcionere prisustvovao i sin predsednika Republike Danilo Vučić. Ni tada, a ni sada nismo dobili objašnjenje od SVS da li sin predsednika ima neku funkciju u Savezu. Ovo objašnjenje nismo dobili ni od ministra Nedimovića, koji je kao gost takođe bio na istoj sednici.

Izvor: Pištaljka

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare