Za krsnu slavu osvećene i freske

NIŠ

Pripadnici Vojne bolnice Niš, i  ove godine  krasnu slavu obeležavaju u Bogoslužbenom  prostoru  Svetih  Besrebrenika Kozme i Damjana  u kompleksu ustanove.

                      NJegovo Preosveštenstvo Vladika niški  Gospodin Arsenije, sa sveštenstvom  činodejstvovao je, osvećenjem žita i  rezanjem slavskog kolača. Preosvećenom Vladiki sasluživali su prvi namesnik niški  Miodrag Pavlović, protejerej Dimitrije Petrović, vojni sveštenici major Đorđe Dimić i kapetan Ivan Ganić.

                     Vladika je svojom  rukom učinio osvećenje freskopisanja bogoslužbenog prostora. Ktitori freskopisanja gospođa Jelena i gospodin Milan Končar, bračni par iz Subotice prisustvovali su danas obeležavanju hramovne slave u Vojnoj bolnici Niš.

                   Domaćin slave je pukovnik  dr sci.med. Veljko Milić, upravnik Vojne bolnice Niš.

                  U kompleksu Vojne bolnice Niš nalazi se  Kapela Svetih Besrebrenika Kozme i Damjana, izgrađena 1918. godine, u neposrednoj  blizini Ćele-Kule. Kapela je izgrađena za potrebe bolesnika  i osoblja Vojne bolnice Niš, ali tokom godina izgubila je svoju funkciju za koju je prvobitno izgrađena. Na sreću očuvan je njen arhitektonski  izgled, bez obzira na  dozidani objekat sa zapadne strane i u potpunosti odaje  njenu bogoslužbenu namenu.  Važan momenat  koji ovom objektu  daje poseban značaj jeste blizina velikog i u svetu  jedinstvenog  istorijskog spomenika Ćele-Kule, koji  je spomenik  nacionalnog  stradanja i patriotizma  oslobodilaca Srbije.

                    U slavu  Svetih Besrebrenika Kozme i Damjana , danas, 15.novembra, u 12 časova, u Svetosavskom  domu, biće premijera dokumentarnog filma posvećenog svetiteljima. Film je rađen u produkciji Vojnofilmskog centra „ Zastava film“, a scenario je uradila vs Mila Nedeljković, referent za informisanje Vojne bolnice Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare