Za hapšenje novinarke ni vanredno stanje nije opravdanje

BEOGRAD-NOVI SAD-KRAGUJEVAC-NIŠ

Novinarska i medijska udruženja oštro protestuju zbog privođenja novinarke Ane Lalić kojoj je sinoć u kasnim večernjim satima prvo urađen pretres stana, a onda određen i pritvor trajanju od 48 sati. Naša koleginica je privedena na osnovu prijave Kliničkog centra Vojvodina zbog navodnog širenja panike koji je izazvala tekstom o stanju u Kliničkom centru Vojvodine. Novinarka je jutros puštena na slobodu i ukinuta joj je mera zadržavanja.

Podsećamo da je 28.03.2020. Vlada izdala Zaključak kojim je ozbiljno ugrozila protok informacija,te dovela novinare, njihove izvore i sagovornike u situaciju da ukoliko govore istinu, ali se nisu pretoga konsultovali sa Kriznim štabom mogu završiti u zatvoru. Prvi takav slučaj dogodio se juče,nakon čega je premijerka izjavila da Vlada ukida pomenuti Zaključak.

Novinarska i medijska udruženja ocenjuju ovaj potez kao pokaznu vežbu koja ima za cilj da zastrašijavnost, ali pre svega naše koleginice i kolege koje obavljaju posao profesionalno u interesujavnosti.  Ovakvo ponašanje najviših državnih organa ocenjujemo kao krajnje neodgovorno utrenutnku kada su istinite, potpune i blagovreme informacije od životnog značaja za naše građane.

Pozivamo nadležne institucije da poštuju zakone i Ustav naše zemlje, da se uzdrže od brzopletihodluka i arbitrarnosti i da bez obzira na vanredno stanje ne suspenduju demokratski poredak unašem društvu.Pridružujemo se predlogu koleginica iz kolega iz NDNV – a da novinari u narednom periodu nasvakoj pres konferenciji postavljaju pitanja o koleginici Lalić, a medije pozivamo u znaksolidarnosti dalje istražuju temu stanja u Kliničkom centru Vojvodina kako bi javnost bila upoznatasa relevantnim činjenicama. 

U Beogradu, 02.04.2020.

 Asocijacija onlajn medija

Asocijacija medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare