Dr Vukašin Antić – Čovek koji se pamti

VRANJE

Povodom smrti poznatog hirurga iz Vranja dr Vukašina Antića, direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković i predsednik školskog odbora Mile Đorđević izdali su saopštenje u kome evociraju uspomene  na ovog divnog čoveka, velikog humanistu i nesebičnog saradnika ove obrazovne ustanove čiji je bio đak.

„Dan kada je otišao jedan od najboljih  naših gimnazijalaca, lekar, hroničar, Vranjanac, čovek koji  je bio više od jednog čoveka  ostaje dan koji se pretvara  u večnost.

Naš član ŠO, Saveta roditelja, redakcijskog odbora, član UO Zadužbine „Olge i Nikole J. Dinić potpukovnika u penziji iz Vranja“ i tu smo negde stali…. Njegovo prisustvo, doprinos i zalaganje za široko gimnazijsko obrazovanje bili su nam itekako potrebni i korisni. Kao jedan od najboljih učenika Gimnazije završava studije i postaje čuveni dr Vule hirurg. Na Klinici „La  Conception“ u Marseju se specijalizuje i postaje jedan od pionira primene savremnenih metoda iz oblasti onkološke hirurgije dojke u Srbiji. Napisao je 3 knjige iz oblasti istorije medicine i biografije značajnih Vranjanaca. Autor je objavljenih naučnih radova iz oblasti ratne hirurgije i istorije medicine i srpskog saniteta… Nesumnjivo jedan od znamenitih Vranjanaca i  gimnazijalac koji će otvoriti stranicu enciklopedije „Znamenite ličnosti Vranjske gimnazije“ u čijem je  radu aktivno učestvovao do današnjeg dana.

Malo je ljudi koji imaju plodonosan život kao naš dr Vukašin Antić. Danas, kada nas je nažalost napustio, možemo čuti  samo velike reči o njemu, o čoveku koji je lečio i LJUDE i DRUŠTVO. Malo je hrabrih pojedinaca spremnih da menjaju i popravljaju svet na bolje, a koji su  sebe uložili kao primer da treba da postoji demokratija kulture, života, da se poštuje i voli struka, a da poziv bude način življenja. Predan nauci, celoživotnom učenju, ostaje naš najbolji primer budućim  gimnazijalcima. Tako se i jedino može sačuvati i braniti renome vranjske Gimnazije.

Zalaganje dr Vukašina Antića  da se obnovi fondacija dr Jordana Stajića ostaje naše obećanje, ali je to trebalo da uradimo zajedno… Mnoge poslove nismo priveli kraju, nama to ostaje, a našem dr Antiću zasluge za sve što je učinio i čime nas je obavezao.

Neka mu je večna slava i hvala za život koji nam  je posvetio! Hvala mu za stotine sačuvanih života i ostvarenih nadanja!  Hvala mu za trenutke koje je zabeležio za večnost!

Hvala našem gimnazijalcu na čuvanju tradicije uspešne gimnazije, hvala na zalaganju da se zaslužni pojedinci otrgnu od zaborava, i veliko hvala na trenucima i vremenu koji smo delili poslednjih godina sa uverenjem da sačuvamo  poziv i ulogu koju imamo. Među velikim ljudima ostaje čovek koji se pamti, kojim se ponosi vranjska Gimnazija!  Dr Vukašin Antić – Vule hirurg, svetionik naraštajima koji dolaze!

Vaša gimnazija danas kaže:,, Ostajete upamćeni  dr Vukašine Antiću!“.

Dr Antić preminuo je u 62 godini života posle duge i teške bolesti u Kliničkom centru Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare