Za lakše obolele 256 postelja u Hali “Čair”

NIŠ

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u ponedeljak obišao ovaj sportski kompleks, istakao je da je Vojska Srbije učinila sve što je potrebno da bi se obolelima obezbedilo lečenje.
                       “Obezbeđene su prostorije ne samo za spavanje, već i za svakodnevne aktivnosti i ishranu, a ono što je najvažnije, obezbeđen je dovoljan broj lekara i sestara kao i dobra zdravstvena i medicinska zaštita.  U gradu je spremno još 280 postelja u drugim halama za ove namene, a u skladu sa procenom Kriznog štaba, vojska će biti spremna da i svoje kapacitete u svojim objektima stavi na raspolaganje građanima. Vojska  Srbije je tu da pomogne, sve naše organizacione sposobnosti i svi kapaciteti sun a raspolaganju lokalnoj zajednici i svim građanima Srbije. Kao što vidite, važno je imati svoju vojsku, jer da je nemate ovako organizovanu, ne znam ko bi ovo drugi mogao da uradi – kazao je Vulin.

                        On je podsetio da ima mnogo bogatijih zemalja ali da je teško naći zemlju koja iskrenije i sa više elana svih njenih građana ovako radi da bi se borila protiv korona virusa.


                        “Kad gledate slike mnogo bogatijih zemalja u kojima ljudi spavaju po hodnicima onda morate da budete ponosni na svoju Srbiju koja, nemerljivo siromašnija i slabija, ne dozvoljava da se takve slike vide i veoma saam zahvalan vrhovnom komandantu Vojske Srbije što svaki dan brine i vodi računa da se takve slike nikad kod nas ne dese“, rekao je ministar odbrane.
                Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da je sve ono što je grad trebao da uradi, ispunjeno u roku. .
                “ Po oceni Ministarstva i Instituta za javno zdravlje, sve je uspešno urađeno i pred nama je da i dalje sve logistički podržavamo i snabdevamo u okviru naše nadležnosti, kako bi ovaj objekat funkcionisao u najboljem redu. Uporedo se završava i sređivanje prostora u školama “Duško Radović” i “Mika Antić”, takođe za ovu namenu“, objasnio je Bulatović.

           Načelnik Štaba Komande Kopnene vojske, brigadni general Željko Tramošljika saopštio je da vojska na celoj teritoriji Srbije preduzima mere i izvršava zadatke sa posebnom brigom za svoje pripadnike ali i ostale građane.
            “O ovde u Nišu u saradnji sa Štabom za vanredne situacije i Kliničkom centrom, uspešno smo realizovali zadatak. Uspostavili smo objekat za zdravstveni nadzor lica sa lakom kliničkom slikom, odnosno privremenu bolnicu. Formiran je prostor za prihvat i medicinski tretman lica kao i ostali sadržaji koji im omogućavaju aktivnosti – biblioteka, TV sala, prostor za bavljenje rekreativnim aktivnostima i trpezarija, kao i sanitarne prostorije. Zajedničkim naporima, stvorili smo najbolje moguže uslove za tretman i boravak lica sa blažom kliničkom slikom – kazao je Tramošljika.
               Pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra za hiruršku delatnost dr Goran Stanojević, potvrdio je da je ta institucija po nalogu Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja, preuzela zdravstveni nadzor, odnosno medicinsku zaštitu pacijenata koji će biti tretirani u Sanitetskom centru Hala “Čair”.
              “Naši pacijenti će biti asimptomatski i sa lakšom kliničkom slikom i organizacija osoblja, lekara, sestara i higijeničara već je obavljena, tako da spremni očekujemo prve pacijente – kazao je Stanojević ali nije precizirao kada će hala početi da prima prve bolesnike, istakavši “ da će to zavisiti od situacije”.

               Član Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog Branislav Tiodorović, istakao je da se krajem ove nedelje očekuje novi talas obolelih ali i nažalost, umrlih.
               “Ovde na jugu Srbije to će biti možda većeg intenziteta nego do sada i zato moramo biti pripremljeni. Uslovi koji su stvoreni u hali, zahvaljujući Vojsci Srbije i Kliničkom centru Nišu, su optimalni da primimo lako obolele. Ovo će biti centar ne saamo za Niš već i za okolne gradove. Svesni smo toga da naredne dve nedelje treba dobro izdržati, da stignemo do Vaskrsa kada očekujemo jedan pad, ne značajan, ali blagi, i da iz aprila meseca izađemo sa boljom situacijom“, kazao je Tiodorović i apelovao na sve koji ne moraju da izlaze, da ostanu kod kuće.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare