Za dobitnike Oktobarske nagrade glasali i pozicija i opozicija

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

LESKOVAC

Jednoglasno, tokom 14. sednice Skupštine grada Leskovca, odabrani su ovogodišnji dobitnici Oktobarske nagrade, koje će biti uručene 11. oktobra, u Narodnom pozorištu, na dan grada. Medalju Leskovca za 2017. godinu dobiće: Marko Stojanović, strip autor; slikar i odbornik u lokalnom parlamentu, Bratislav Andjelković; Leskovački kulturni centar za organizaciju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE); Kamerni gudački orkestar „Amoroso“ i gradski Dečiji hor „Zvezdice“.

Ovom prilikom, trebalo je razmatrati i kandidate koji će primiti zahvalnice i novčane nagrade od strane lokalne samouprave. Medjutim, posle kratke diskusije na tu temu, koju je predvodio odbornik Demokratske stranke, Saša Stojanović, gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, povukao je predlog o novčanim nagradama i zahvalnicama.

Komentarišući pohvale i novčane nagrade, kao i jednog od kandidata, opozicionar Saša Stojanović ističe da javno preduzeće „Vodovod“, koji je monopolista, ne može da dobije nagradu, naročito zato što je na prethodnoj sednici, održanoj 11. septembra, izglasano da dobit ovog preduzeća za 2016. godinu bude opredeljen za pokriće gubitka iz ranijih godina. Upitao je i zašto je trošak za reklamu i propagandu, četiri puta veći od dobiti.

Povodom Stojanovićevih reči, replicirao je gradonačelnik Goran Cvetanović. Tom prilikom, pohvalio je direktorku „Vodovoda“, Kosaru Ilić, i rekao da ovo preduzeće ide pozitivnim tokom i da svojim zaposlenima ne duguje plate.

On je današnju sednicu, okarakterisanu i kao polusvečanu, ocenio i kao napredak u radu parlamenta odnosno u razvoju demokratije.

Takodje, ni titula počasnog gradjanina, o kojoj je govorila odbornica Jelena Spirić, tokom Skupštineske sednice, nije razmatrana. Kada je odlučeno da titulu počasnog gradjanina ponese sadašnji predsednik Srbije, a tadašnji premijer, Aleksandar Vučić, i odbornici i gradjani verovali su da će situacija na lokalu biti bolja i da će Vučić dovesti investitore, naglasila je ona.

Kako je i rečeno, pre nego što je započeto glasanje, predloženi kandidati za Oktobarsku nagradu imali su punu podršku odbornika iz Socijaldemokratske stranke. Jedina primedba koju je izneo opozicionar Nenad Zdravković, bila je vezana za kriterijume po kojima su odredjivani dobitnici nagrade.

„Direktorka Narodne bibilioteke koja je predložila Bratislava Andjelkovića za kandidata ima krivičnu prijavu, zbog koje je išla da se nagodi. Ona, samim tim, narušava i integritet samog kandidata“, rekao je Zdravković.

Inače, odbornik Bratislav Andjelković je pre početka diskusije o dodeli Oktobarske nagrade, napustio sednicu Skupštine.

I opozicija i vlast se, u zaključku rasprave, ipak složila da svi kandidati zaslužuju najveće gradsko priznanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare