Za 1. maj sindikalni protesti u Leskovcu ispred Jure

LESKOVAC

Savez samostalnih sindikata Srbije organizovaće za 1. maj sindikalne proteste u Leskovcum, ispred fabrike Jura, rekao ej za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress Duško Vuković potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije

“U Leskovcu 1. maja obeležavamo Međunarodni praznik rada. Okupljamo se iz svih delova iz Srbije, predstavnici naših sindikata iz svih grana i teritorija. Naša procena je da će biti između 1500-2000 ljudi, zajedno sa članovima našeg sindikata u Leskovcu”, rekao je Vuković.

On je doda da ovaj sindikat želi da na taj dan podseti na istoriju sindikalnog i radničkog pokreta.

“Da kažemo da je pre 136 godina u Čikagu organizovan prvi radnički sindikalni pokret, zbog boljih uslova rada, viših zarada, smanjenja radnih sati, da se taj događaj završio tragično, da je Druga internacionala 1890. godine usvojila da se svaki 1. maj obeležava kao Dan rada”, dodao je on.

Podsetio je da je u Srbiji prva proslava 1. maja organizovana 1893. godine.

“Okupljamo se da , s jedne strane odajemo počast ranijim generacijama sindikalaca, koji su uveli osmočasovno radno vreme, pristojne zarade i nešto što možemo da zovemo dostojanstveni rad, a sa druge strane želimo da upozorimo da u poslednjih nekoliko decenija, pod najezdom liberalnog kapitalizma, imamo sve manje i manje poštovanja radničkih i sindikalnih prava. Obeležavamao taj datum i šaljemo poruku kako našim članovima i zaposlenima Srbije, tako i svetu kapitala i politike da se pre svega poštuju zakoni ove zemlje, da se poštuje Ustav ove zemlje i da radnici isto imaju interes kao što ga ima poslodavac za profitom, a to je da imaju dobre, bezbedne i zdrave uslove rada i dobre zarade”, rekao je Vuković.

Kaže da su ove godine “zajednički i jednoglasno” odlučili da to bude u Leskovcu zato što ovde imamo primere poslodavaca koji ne poštuju radnička i sindikalna prava, brane sindikalno organizovanje koje je dozvoljeno i konvencijama međunarodne organizacije rada i našim Ustavom i našim zakonom, i da kažemo poruku da mi nismo neprijatelji svetu kapitala i poslodavcima, nego ravnopravan partner gde oni isto moraju da uvažavaju naše interese”.

Na pitanje da li će na ovaj protest pozvati i druge sindikate, poput UGS „Nezavisnost“ Vuković je rekao da ” Ove godine obeležavanje u Leskovcu organizuje samo Savez samostalnih sindikata Srbije, druge centrale će organizovati autonomno kako žele”.

” Mi u ovom trenutku, osim naših članova, pozivamo i članove drugih sindikata da nam se pridruže u tom obeležavanju u Leskovcu”, dodao je on.

Na pitanje da li je u ovo organizovanje protesta uključen i leskovački ogranak Samostalnog sindikata, Vuković je rekao da je “kompletna infrastruktura Saveza samostalnih sindikata Srbije, a mi smo kombinacija teritorijalnog i granskog, je pozvana, svi imaju obavezu da poštuju našu odluku. Po našim informacijama sve teritorijalne i granske organizacije poštuju tu odluku i pridružiće nam se”.

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Goca
Goca
2 meseca pre

Napustali ste njive i motike za vreme Tita da radite u fabrikama, pa prethodnih nekoliko godina dozvoliste da se obradiva polja svetski poznate paprike pretvore u fabrike od strane onog ko vam je rekao: “Ja cu da budem novi Tito”… I sada cete da se “igrate” proslave 1. maja… Sta je sa vama ljudi??? Prosvestite se vec jednom!!!