Vučjanci protestvovali zbog dvostrukog naplaćivanja priključaka za vodu

LESKOVAC

Grupa meštana Vučja danas je prostestvovala ispred leskovačkog „Vodovoda“  zbog toga što su, kako su rekli za JUGpress , primorani da dva puita plaćaju priključak za vodu.

 

Tomislav Mihajlović kaže da meštani Vučja i okolnih mesta imaju problema sa priključivanjem na novoizgrađenu vodovodnu mrežu.

“Iako imamo vodu godinama unazad, koju uredno plaćamo, sada nam traže , po našem mišljenju, enormne sume, od 50 do 90.000 dinara za prevezivanje na mrežu koju su sada tekonstruisali. Ako u razgovoru sa ljudima iz “Vodovoda”  potražimo specifikaciju  da bi videli šta je sve zaračunato u taj iznos, od 50.000 dinara  mi ne dobijemo odgovor”.

 

Meštani misle da je ta novoizgrađena vodovodna mreža u Vučju izgrađena sredstvima iz donacija a Mihajlović kaže da je pitanje “ako je neko dao donaciju, zašto onda sada nama naplaćuje to što je već naplaćeno?.

“Ja živim u stanu od 1960. godine i plaćamo vodu, da bi skoro dobili obaveštenje da treba da se prevežemo na novu mrežu, s obzirom da je ta voda kontrolisana i bezbedna po zdravlje ljudi. Sad se ja pitam da li je ovih godina i decenija meni bila isporučivana I naplaćivana nebezbedna i  nekontrolisana voda? Takođe, rečeno je i da će stara mreža biti isključena, s obzirom da „Vodovod“ nije u nadležnosti da je održava”, rekao nem je Mihajlović koji objašnjava da je na toj staroj mreži  bilo problema sa isporukom vode.

“Često se dešavalo da je dobijemo na kašičice I zbog toga su iz “Vodovoda” od 1991. godine prešli na paušalno plaćanje, jer realno nisu imali šta da čitaju na vodomeru. To je trajalo do 2013. godine, kada je puštena ta nova mreža i počela da stiže voda iz Barja. Onda su počeli da „pritiskaju“ građane da ugrađuju vodomere, a meštani Vučja smatraju da vodovod treba da bude ugrađen o trošku „Vodovoda“, jer je to sredstvo pomoću koga oni mere ono što isporuče”, smatra on.

Ispričao name je I sopstveno iskustvo.

“Pošto nemamo vodomere, ne našom krivicom, mi smo plaćali u početku paušalno pet kubika po članu domaćinstva. U međuvremenu je došla neka odluka iz „Vodovoda“ da nam povećavaju na 10.000 litara po članu domaćinstva. Kad se to preraspodeli, ispada da, pošto živim sa suprugom, mi dnevno trošimo po 300 litara vode, što dalje ispada da se tuširamo po šest puta dnevno, pijemo po 20 litara vode, 120 litara za veš mašinu i po dvadesetak litara za šoljice i pranje par tanjira”, objašnjava.

Kaže I da je problem “ i što ljudi,  koji su priključeni, koji plaćaju vodu, imaju i vodomere, ako se ne prevežu u određenom roku, onda ih kažnjava komunalna inspekcija, a kazne su od 5.000 dinara pa naviše.”,.

Mihajlović kaže da su došli “da video kakva će reakcija da bude”.

“Sledeći korak je sigurno neki zbor i da se čitava stvar digne na viši nivo,“ najavio je on.

Dragoljub Cvetković kaže da kod njega postoji  šahta  dimenzija metar sa metar.

“Postoji vodomer 47 godina, a samo prevezivanje treba da platim 45.000 dinara. Tu nema ništa da se radi, nema kopanja, nema ničega, samo prevezivanje. Dalje, gospodin gradonačelnik Goran Cvetanović je na „Danima kruške“ bio i rekao da je japanska vlada uplatila 250.000 evra za priključak u Vučju. Za te pare ima pola Porečja da priključe! Inače, živim od penzije koja iznosi 16.000 dinara. Treba da platim 10.000 dinara kaznu, a ne znam za šta. Nisam nikoga vređao, nisam ništa uradio, a treba da platim.”, očajan je ovaj čovek

 

Stojan Kostić kaže da su meštani Vučja, koji su od ranije priklučeni na takozvanu “gradsku” vodovodnu mrežu imali velike štete od „Vodovoda“ u periodu kad nisu imali redovno vodosnabdevanje.

“Stradali su nam grejači I bojleri  Sve te popravke su išle na našu štetu. Kad smo priključeni na vodosistem Barje tražili su nam nove šahte. Stare su bile 50 puta 50, a sada traže da budu metar sa metar i metar dubina kako bi mogli da prevežu. Ja sam to uradio na mestu na kome su rekli da treba da bude šahta, oni su došli, skinuli stari vodomer, stavili novi, baždareni, naplatili to oko 5.000. To je bilo 2015., a sada dolaze i kažu da ne može šahta da bude tu, nego treba da je na dugom mestu. I sad ja opet treba da platim 100 evra da bih napravio novu šahtu. Zašto da za dve godiebn plaćam dva puta šahtu, to nije moja greška niti krivica”, kaže Kostić.“

Trajka Živković kaže da je predstavnik “Vodovoda “ u Vučju Dragan Marković  govorio korisnicima da će da imaju besplatno priključenje na vodu iz Barja, pošto su redovno plaćali I kad je vodosnabdevanje bilo u prekidu.

“ Paušalno smo plaćali i kad smo imali i kad nismo imali vodu. A to nije bilo jedan ili dva meseca, nego se dešavalo da i po 3-4 meseci nemamo kapi vode. Ti paušalni računi su iznosili po 300 dinara mesečno, .“ kaže ona.

Ova grupa je danas bila na razgovoru kod člana Gradskog veća Radoslava Stvanovića.

Tvrde da im je on sugerisao da “spuste loptu” i predlagao da za njih dvoje-troje zakaže sastanak kod direktorke “Vodovoda”.

Kažu i da su tražili da se organizuje sastanak u Vučju na  kome će gradjanima biti objašnjeno zašto moraju da plaćaju opet priključke za vodu i po tako visokoj ceni kada su godinama unazad imali priključke i redovno plaćali vodu, čak i kad je nisu imali.

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare