Opasna bakterija u Aleksandrovačkom jezeru

VRANJE

Aleksandrovačko jezero, nadomak Vranja, koje je pre 54 godine formirano kao veštačka akumulacija, zbog prisustva cijanobakterija, predstvalja veliku opasnost za čovekovo zdravlje, upozoravaju iz lokalne samouprave.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izjavio da Institut „Vinča“ iz Beograda pet meseci uzimao uzorke iz jezera i da je analizom potvrđeno prisustvo ove opasne bakterije.

One prilikom isparenja „pucaju“ u dodiru sa vazduhom i oslobađaju toksične materije.

Milenković je upozorio građane da ni na koji način ne koriste vodu iz Aleksandrovačkog jezera.

„Situacija je alarmantna. Verifikovana je cijanobakterija, koja luči toksin koji je kacerogen. Odmah nakon prih analiza stavili smo table da građani ne bi trebalo da koriste vodu iz jezera. Zabranjeno je pecanje, napajanje stoke, a naročito kupanje. Koliko se toga stanovništvo pridržava, nisam siguran. U narednoj godini apliciraćemo preko međunarodnih fondova kako bi se završila resanacija jezera“, kaže  Milenković.

Institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda, 2008. godine izradio je obimnu studiju o revitalizaciji.

Proces je završen, jezero je isušeno, očišćeno i ponovo napunjeno do 2010. godine, ali je ubrzo, zbog pojave cijanobakterija, otrovnih modrozelenih algi, ešerihije, zatvoreno za kupanje, ribolov, navodanjavanje i napajanje stoke.

Ovo jezero je godinama Vranjancima služilo kao izletište.

Blizu njega sagrađene su mnoge vikendice, pa je sa lepim danima ovde uvek dosta izletnika.

Decenijama je to bilo i mesto ribolovaca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare