Ilić: Prevezivanje mreže u Vučju plaćaju gradjani, spremni smo da to bude na rate

LESKOVAC

Direktorka Javnog preduzeća “Vodovod” Kosara Ilić kaže za JUGpress da “prevezivanje” vodovodne mreže u Vučju “ide komplet na teret gradjana”.

“Očigledno je došlo do blagog nerazumevanja propisa , koji su postojali već duže vremena i koji su na snazi, a to je da prevezivanje kompletno ide na teret građana. Ono što ih je dodatno zbunilo je KFW program rekonstrukcije vodovodne mreže,  koji se odigravao ovih par godina. Taj kreditni aranžman su određivali oni koji su nam i davali kredit, odnosno nemačka banka, koja je postavila uslov da prevezivanje ide na teret investitora, odnosno „Vodovod“ i mi ćemo te troškove preuzeti. Međutim, sve pre i nakon KFW programa koji se završio, plaćanje prevezivanja ide na teret korisnika”, rekla ej Ilić.

“Tako se već uveliko radi, nije rekonstrukcija u svim ulicama po istom sistemu. Građani Leskovca i građani Vučja, mogu da kažem većim delom, mislim dve trećine,  se već prevezalo. Svesni su građani toga i znaju da to postoji od ranije. Mislim i da se građanima čini da oni imaju opterećenje, a da drugi nemaju. Nije to baš tako”, kaže ona.

Na pitanje da vučjanci imaju primedbu na visinu cene koja se tražio za to “prevezivanje” , Ilić kaže da “ne zna o kojoj se konkretno ulici radi. Visini iznosa određuje profil mreže, koju je grad kao investitor radio. Što je veći profil, to je taj priključni element, tzv. sedlo, skuplji. To ne znači da dva ili tri korisnika ne mogu da se dogovore i da podele te troškove. Ono u čemu „Vodovdo“ hoće da im pomogne i u čemu se zasita zalažemo u poslednje tri godine, iako nismo banka, iako i mi imamo neka svoja finansijska opterećenja, to je da im izađemo u susret i omogućimo plaćanje na rate. Omogućavamo maksimalan broj rata, ali savetujemo da, oni koji su u mogućnosti, to učine na nekom manjem broju rata, kako bi ostavili prostor za nekog ko je teži socijalni slučaj, ima nižu penziju, da njemu učinimo i njemo damo onaj maksimalni broj rata”, rekla je Ilić.

Na konstataciju da je jedan od naših sagovornika iz Vučja rekao da je  čuo gradonačelnika Leskovca  Gorana Cvetanovića koji je izjavio da je rekonstruisana mreža u Vučju urađena donacijom japanske vlade i da li ima ona saznanja o tome, Ilić je odgovorila “Mi govorimo o mreži koja već godinama postoji, koja je rekonstruisana i na koju su građani , prema svim propisima u obavezi,  prema Zakonu o komunalnim delatnostima,  da se priključe u roku od šest meseci”.

“O onome što će biti, ili gde je grad investitor ne bih da govorim, tamo možda imaju drugačiji paket aranžman. Onde gde je već urađena mreža prevezivanje ide o trošku građana. Mogu da kažem i da su građani godinama tolerisanii. Oni nisu terani da se prevežu na novu vodovodnu mrežu, ali je ovde problem što „Vodovod“ nema finansijskih sredstava da održava dve vodovodne mreže. Dalje, ono što su Nemci, kad su uopšte birali da li da našem gradu dodele program, jer je program za smanjenje gubitaka u mreži, najveći gubici su izmereni upravo u Vučju, gde mi gubimo 70% vode. To znači da je mreža bušna na sve strane, da sistem pada i a ćemo svi ostati bez vode ukoliko takve slabe tačke ne zatvorimo. I zato je važno da se oni prebace na novu mrežu, kako bi smo staru ugasili. Verovatno će vaše pitanje biti usmereno i ka inspekcijskim poslovima, zato što su oni ti koji ih teraju i kažu da će platiti kazne ukoliko se ne prevežu. Imali smo slučajeve gde je neko zamolio da sačekamo, ili dođu, plate prevezivanje, a onda mi dostavljamo inspekciji obaveštenje da su se ljudi prevezali da dalje ne bi morali da plate kaznu”, rekla je Ilić.

.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare