Vučić uručio odlikovanja, među odlikovanima i Bata Anđelković

BEOGRAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su: akademik i istoričar Vasilije Krestić,
kompozitor i profesor Svetislav Božić, episkop budimski Lukijan Pantelić, novinarka Ljiljana Smajlović i
biskup Slovačke evangeličke crkve augzburške veroispovesti Jaroslav Javornik.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su: pozorišni reditelj i profesor Egon Savin,
filmski i pozorišni reditelj Ljubiša Ristić, glumac Miloš Biković, fudbalski trener Velibor Bora Milutinović,
selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić i selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković.

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su: Radnički iz Sremske Mitrovice, Dečje pozorište Subotica, Javna biblioteka Doljevac i glumac Rejf Fajns.

Zlatnu medalju za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su: proslavljena portugalska fado pevačica Mariza dos Reis Nunjez i italijanski operski pevač Andrea Bočeli.

Zlatnu medalju za zasluge dobili su: generalni direktor kompanije Ringier AG Mark Valder, direktorka producentske kompanije “Work in progress” Anđelka Vlaisavljević, predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Zoran Vapa, predsednik udruženja “Srpski vez” iz Severne Makedonije Dalibor Kitanović, prevodilac i pisac Slobodan Despot, književnik Radovan Vlahović, redsednica kulturnog udruženja “Srpski venac” iz Budimpešte Zorica Jurković Ember, slikar Dragan Martinović, slikar Bratislav Anđelković i
akademski slikar Predrag Đaković.

Obraćajući se u ime svih odlikovanih, Vasilije Krestić je rekao da nauka i politika ne bi smele da budu u raskoraku, već u savezu, i da je vreme brutalnog nametanja ideologije i politike nauci na sreću prošlo.

Kako pripadam generaciji koja je bila aktivna i u vreme jednopartijskog sistema, moram reći da je to vreme bilo više nego teško. Da je više volje i mudrosti, to vreme bi moglo da bude i poučno, da ne ponavljamo greške, kazao je Krestić.

Dodao je da se danas ne može reći da kod nas politika pretvara nauku u svoju služavku i da je sloboda naučne misli ograničena, ali je ukazao i da nauka nije ni mnogo uvažena, a dokaz za to je da je on prvi čovek iz domena nauke koji je poneo ovo visoko državno priznanje.

Mislim da neću pogrešiti ako kažem da kod nas politika i nauka idu posebnim kolosecima, bez dodira i prožimanja, ocenio je Krestić.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura Leskovac
Djura Leskovac
1 godina pre

Bati Anđelkoviću kao umetniku sve čestitke na zasluženom priznanju.

Ali… Andrea Bočeli?!
Žabar sa lepim glasom i lošim očima. Italijansko đubre koje je zdušno podržavalo bombardovanje Srbije 1999. Čitav svet je to čuo i zapamtio.

Kratka pamet je samo u džukele koja se u to vreme useljavala u dugačak državni stan.

Komšija
Komšija
1 godina pre
Odgovori  Djura Leskovac

Znamo, znamo… Vi žuti ste mnogo gadljivi na nekretnine, novac i privilegije.

Ko tebe kamenom, ti njega sa dva
Ko tebe kamenom, ti njega sa dva
1 godina pre

Ej, jel ti treba još neki vinograd? A možda da još neki tvoj prijatelj otvori deponiju u Leskovac? Sad će naša radodajka da ti sve to omogući, napiše rešenje i naredi da se krije dok ne istekne rok žalbe pa će kao los glumac da izadje na binu i slaže gradjana kako je on protiv. E pa, stoko bezrepa, da, da, vi koji ne uvazavate narod, derete nas, trujete nam životnu sredinu, ne da nema više poštovanja, nego će zbog uvođenja selskih dr.guzina bez znanja i struke u gradsko veće, od sad sa vama kao sa stokom. Vi ste mislili da smo mi stoka, pa ćete sa nama lako. Stoko jedna! Zašto mi ne znamo za izdato rešenje za preduzeće za otpad i zašto se grad ,,koji je bio protiv”da ko radodajka što je protiv, zašto se grad nije zalio? A nije mogao protiv svog rešenja. Radodajka je i dala nalog da se rešenje napiše pa sad vredja gradjana. More Mrs. Sa vama samo tako treba. Kako vi sama, tako mi sa vama

Poštovani gradjani, kad sretnete odgovorne za izdavanje rešenja kažite im da ne želite otpadnu industriju u Leskovcu. Presretnite ih u osmospratnici, opštini, pitajte zašto su sakrili ovo rešenje. Ne dajte da prolaze gradom bez odgovornosti. Oni moraju da odgovaraju za nemar i nebrigu za građane. Šta mislite, a ako su još uzeli pare da izdaju rešenje? Pa šta smo mi, volovi? Morate da ih prepoznajete na radnom mestu, ulici.