Vučić u poseti Nišavskom okrugu

NIŠ

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Nišavskom okrugu, gde je juče posetio opštinu Ražanj, a potom i Niš, i sastao sa svim predsednicima opština Nišavskog okruga, sa kojima je razmatrao finansijsku i energetsku situaciju, kao i buduće investicije, objavljeno je na sajtu predsednika Republike Srbije.

 Vučić je,  nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih vlasti Nišavskog okruga, naglasio da su se u Nišu, u prethodnih nekoliko godina, dogodile mnoge promene.

                       “U svakoj od opština Nišavskog okruga i Nišu stopa rasta prosečne plate je 50 odsto. Najveća je u Merošini sa 81 odsto, u Nišu je 67 odsto. Plata je skočila sa prosečnih 316 evra, kolika je bila 2016. godine, na 526 evra. Naravno da nismo zadovoljni, ali smatramo da je to veliki pomak. Značajno je manje nezaposlenih. Sedam fabrika smo otvorili. Imamo još četiri veoma važne investicije, od kojih je jedna veća, i to za grad Niš”, istakao je predsednik Vučić .

 Vučić je izjavio je da će planirana izgradnja brze pruge od Beograda do Niša biti završena 2026. godine i najavio i da početkom marta sledeće godine počinje izgradnja stadiona Čair, po UEFA 4 standardima, sa 20.000 gledalaca. On je istakao da će uskoro krenuti i izgradnja železničke obilaznice oko Niša, da je vrednost tog projekta 150 miliona evra, kao i da je rok za završetak obilaznice decembar 2024. godine.

                        Vučić je naglasio da je izgradnja brze pruge, koju će dobiti Niš, ubedljivo najvažniji projekat, jer se sa tim Niš stavlja na mapu jednog od najvažnijih mesta od Beča do Istanbula.

                     “Tek onda Niš dobija puni značaj kao saobraćajni čvor”, dodao je Vučić i naveo da će brza pruga biti nastavljena od Niša ka Preševu, odnosno makedonskoj granici. On je kazao da će biti izgrađena i dobra pruga od Niša do Dimitrovgrada.

                         „U godini koja je pred nama, imaćemo velike projekte u Nišavskom okrugu. Osim auto-puta Niš-Pločnik, radićemo železničku infrastrukturu, od rekonstrukcije regionalne pruge Niš-Zaječar, do brze pruge Beograd-Niš, a u martu krećemo sa radom na prvom segmentu od 21 kilometra od Stalaća do Đunisa. Radovi treba da se završe do 2024. godine, kada će se završiti i obilazna pruga oko Niša”, objasnio je  Vučić i najavio i rekonstrukciju pruge Niš-Brestovac, uz dalja velika ulaganja u putnu infrastrukturu.

                           “Početkom marta počinje izgradnja stadiona Čair, koji će biti velelepan stadion po UEFA 4 standardima, sa 20.000 gledalaca. Na tom stadionu će moći da se igraju najveće utakmice i on će biti razvojni projekat Niša”, rekao je Vučić.

                             On je istakao da je u svim lokalnim samoupravama problem vodosnabdevanje jer postoje veliki gubici, a u udaljenijim selima nema ni mreža. Naveo je da predstoje i velika ulaganja u vodovod i fekalnu kanalizaciju, a radi se o investicijama od više stotina miliona evra, samo za Niš 200 miliona evra.

                                  Vučić  je posetio i proizvodne pogone prehrambene industrije YUMIS u Nišu i istakao da su uspešne domaće firme naše blago i da uvek mogu da računaju na pomoć države. On je u razgovoru sa rukovodstvom fabrike saznao da to preduzeće izvozi u brojne zemlje, među kojima je i Amerika, kao i da im raste izvoz na afričko tržište.

                               „Videćemo kako da pomognemo oko strateških i suštinskih stvari. Dužnost je države da pomogne svojim investitorima, proizvođačima i srpskim kompanijama“, rekao je Vučić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare