Vučić o radovima na auto-putu od Niša do pločnika

NIŠ-PROKUPLJE

Izgradnja auto-puta od Niša do Pločnika (Auto-put mira) kod Prokuplja počela je radovima na prvoj deonici Merošina-Merošina 1, dugoj 5,5 kilometara. Autoput Niš – Pločnik je dužine 36,3 kilometra i koštaće 226 miliona evra. Za finansiranje izgradnje tog autoputa obezbedjeno je 185 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), 40 miliona evra je donacija EU, a 30 miliona evra je novac iz budžeta Srbije.

Početku radova prisustvovali su juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuela Žofrea.Predsednik Vučić  je rekao da će auto-put do Prokuplja biti gotov za dve i po godine. On je istakao da će investicija imati višestruki značaj i ekonomski i politički, ali značiće i novi život za Prokuplje, Blace, Žitoradju i Kuršumliju, Prolom banju, Kuršumlijsku banju i Djavolju varoš.

 “Za samo nekoliko godina od Niša do Merdara, a od Niša do Prokuplja za dve i po godine, stizaće se za 45 minuta, odnosno za 15 minuta najmodernijim auto-putem, koji će zameniti sadašnje magistralne puteve”, rekao je predsednik Srbije.

                       On je izjavio i da se sa Evropskom unijom radi na kompletnom projektovanju brze pruge Niš – Beograd.

                     “Zamislite kada budete mogli za dva sata i 10 minuta da stižete iz centra Niša u centar Beograda. Autoputevi su nam sve puniji. Niš-Dimitrovgrad već radimo sa Evropljanima, ali to sve više košta, materijal je sve skuplji i zato nam je potrebna podrška Evropske unije. Od ukupno 650 miliona evra, nadam se da možemo da dobijemo 130 miliona evra od Evropske unije na poklon. To je neverovatna podrška Srbiji. Sa druge strane, i Evropskoj uniji sa vrednostima mira, saradnje, slobodnog protoka ljudi, roba i usluga.”

                     Vučić je ukazao i da će Srbija morati da u budućnosti gradi “mnogo bolje odnose sa Albancima”.

                    “Moći ćemo da imamo odlično tržište i u Tirani i u Prištini za naše proizvode. Ono što više mi ne proizvodimo, moći ćemo da kupujemo jeftinije, da smanjujemo operativne troškove svih naših kompanija”, kazao je on.

                   Prema njegovim rečima, Auto-put mira je spas i za naš narod iz Gračanice, koji će moći da u najkraćem mogućem vremenu dodje do centralne Srbije.

                  “Ovo je i put spasa naših iz Gračanice, koji će moći najkraćim mogućim putem da dođu do centralne Srbije. U ovom trenutku radimo deset autoputeva i brzoh saobraćajnica u Srbiji. Teško ih je i popamtiti. Kada priođem kroz centralnu ulicu u Prokuplju, uvek je muka i treba vam po 15 minuta da prođete, a kompletna rekonstrukcija može da se uradi tek kad se saobraćaj izmesti van Prokuplja”, kazao je Vučić.

                         Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre kazao je da je Auto-put mira jedan od vodećih investicionih projekata u okviru ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji podržava gradnju saobraćajne infrastrukture, kako bi se stvorile bolje veze izmedju privreda u regionu, ali i njihova veza sa EU.

                          “Auto-put mira će imati i ekonomsku dimenziju, jer će pozitivno uticati na privredni rast i stvaranje novih radnih mesta”, rekao je Žofre.

                         Dodao je i da mešavina bespovratne pomoći i kredita iz EU za izgradnju tog auto-puta “predstavlja dobitnu kombinaciju za Srbiju”.

                          Deonica Niš – Pločnik će imati šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova i gradiće se u četiri deonice: petlja Merošina – Merošina 1 duga 5,5 kilometara, petlja Merošina 1 – petlja Prokuplje istok dužine 8,8 kilometara, petlja Prokuplje istok-petlja Prokuplje zapad duga 12,8 kilometara i petlja Prokuplje zapad-petlja Beloljin dužine 5,5 kilometara.

                               Ta saobraćajanica je deo budećeg Auto-puta mira koji će povezati Srbiju i Albaniju trasom Niš-Priština-Drač dužine 383 kilometra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare