Održana tribina „Osobe sa invaliditetom pitaju ombdusmana“: Ima nerešenih problema i barijera koje treba otkloniti

NIŠ

U sali Niškog kulturnog centra održan a tribina pod nazivom „Osobe sa invaliditetom pitaju ombdusmana“, gde se govorilo o problemima osoba sa invaliditetom i potencijalnim rešenjima.Katarina Mitrovski, lokalna Ombdusmanka Grada Niša, izjavila je da je povod ovog događaja činjenica da je u svetu oko 15% osoba sa invaliditetom i da su poznati njihovi problemi i barijere. Ona je istakla da će se kancelarija lokalnog Ombdusmana ubuduće fokusirati upravo na probleme osoba sa invaliditetom.

               “Kancelarija lokalnog ombdusmana je, pre svega, omogućila osobama sa oštećenim sluhom da mogu svoje pritužbe i primedbe da podnesu bez dovođenja tumača za znakovni jezik, što znači da kancelarija ima osposobljene zaposlene i za komunikaciju na znakovnom jeziku. Ideja je i da kancelarija lokalnog omdusmana izdvoji vreme da, u direktnom kontaktu, osobe sa invaliditetom iznesu sve svoje probleme sa kojima se svakodnevno susreću, kao i da iznesu povredu nekih svojih prava od strane institucija javne vlasti, odnosno institucija koje su u Gradu Nišu”, izjavila je ombdusmanka.

                    Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša, izjavila je da je cilj da se osobe sa invaliditetom upoznaju sa njihovim pravima, u slučajevima kada budu prekršena.

                   “Prava osoba sa invaliditetom najviše se krše u oblasti zapošljavanje. Zakonom je predviđeno da i privatnici, ali i javna preduzeća i ustanove, čiji je osnivač Grad ili Republika, imaju po zakonu obavezu da zapošljavaju određeni broj ljudi sa invaliditetom. Oni su radiji da plate kaznu, a da ne uposle osobe sa invaliditetom. Mi smo ove godine sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, preko javnih radova, upravo imali zapošljavanje osoba sa invaliditetotm i samo njih smo upošljavali preko konkursa Nacionalne službe za zapošljavanje”, rekla je Davidović, pa dodala:

                       “Ima i nerešenih barijera i problema koje treba ukloniti, u institucijama i ustanovama na teritoriji Grada, ali i teritoriji Srbije. Sve ono što budemo čuli od udruženja osoba sa invaliditetom, kao signal gradskom pravobraniocu, u narednom periodu ćemo rešavati. Unazad deset godina i više imamo poziciju u budžetu grada sa koje finansiramo upravo rad udruženja osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada Niša, tj. njihove programske aktivnosti, koje planiraju za godinu koja dolazi”, izjavila je zamenica gradonačelnice.

                       “Ono što takođe izdvajamo kroz budžet je i finansiranje angažovanja personalnih asistenata i ličnih pratioca, za osobe sa invaliditetom za decu sa invaliditetom. Sve što budemo prepoznali kao njihov peioritetan problem u normalnom funkcionisanju i obavljanju njihovih životnih potreba na teritoriji Grada, trudićemo se da zaista i sprovedemo”.

                         Jasmina Barać Perović iz Organizacije žena sa invaliditetom istakla je da su problemi žena sa invaliditetom u Nišu dvostruki.

                         “Osobe sa invaliditetom se sreću sa problemima od barijera, preko obrazovanja, zapošljavanja do sistema podrške. Međutim, naš grad čini velike napore da se ti problemi reše. Redovno se radi na uklanjanju arhitektonskih barijera, konstruisani su sistemi podrške, kao što je personalna asistencija, gerento domaćica i sve ono što je najpotrebnije za asistenciju osobama sa invaliditetom”, kazala je Barać Perović.

                           Osobe sa invaliditetom su zaista ranjiva kategorija, marginalizovani su, posebno mladi studenti, kada je u pitanju zapošljavanje, a naročito žene, jer se od njih očekuje da budu majke, domaćice, i pore svog invaliditeta i hendikepa da brinu o detetu, o kući, da spremaju i kuvaju, i bez personalne asistencije one bi se osećale nemoćno i diskriminisano, dodala je Barać Perović.

                         Jovan Bogdanović iz Udruženja sa decu sa mentalnim invaliditetom iz Niša istakao je da je nevidljivost najvećih problema sa mentalnim invaliditetom i daunovim sindromom.

                        “Kada to kažem, mislim na to da su osobe sa fizičkim invaliditetom prepoznatljive, a za one sa mentalnim i daunovim sindromom to nije slučaj. U njihovo ime govore roditelji i staratelji”, rekao je Bogdanović i dodao:

                           “Grad bi mogao da pomogne tako što bi više trebalo da sarađuje sa osobama sa invaliditetom. Postoje još problema. Zakup prostora koji plaćamo je jako skup, skuplji nego u centru Beograda. Takođe, u vezi struje koju trošimo, jer nam naplaćuju industrijsku. Ima niz problema gde bi zaštitnik građana mogao da se uključi, ali za sada je tako kako je”.

                           Olga Kostić, sekretar Udruženja obolelih od multiple skleroze okruga Niša, izjavila je da pod hitno mora da se osnuje Savet za rad sa osobama sa invaliditetom pri kabinetu gradonačelnika, koji je postojao više od dvadeset godina.

                            “Svaki put kada bi došao nov gradonačelnik, u njegovoj nadležnosti je bilo da se osnuje Savet za rad sa osobama sa invaliditetom. Mi smo na tim sastancima, pored predstavnika invalidskih organizacija, imali i predstavnike drugih vrlo važnih institucija iz našeg grada, Zavod za urbanizam, za parkiranje, Centar za socijalni rad, Crveni krst, Udružene apoteke, imali smo i predstavnike medija, koji su bili članovi našeg saveta i mi smo se tu uvek zajednički dogovarali o nekom od problema koji je bio aktuelan. Saveta za sada nema.Možda je u pitanju i korona, jer smo vrlo osetljiva ciljna grupa, ali možemo da se okupimo u jednom većem prostoru, gde bi smo došli i dogovorili se o osnivanju Savetu, a zatim rešavali i sve usputne probleme”, istakla  je Olga Kostić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare