Vranje domaćin Festivala pantomime P(h)antomfest

VRANJE

U Vranju će 7. i 8. decembra biti održan Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest. Ovu manifestaciju već sedam godina zaredom organizuje Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje.

Članovi ove organizacije će premijerno izvesti predstavu pantomime „Odluke“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, koja je nastala u produkciji Festivala.

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala, koji 7. decembra, u 20 sati počinje, u sali Doma vojske u Vranju. U predstavi igraju Alesandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković.

Nakon uspešnih predstava „Prva suza“ po motivima priče Borisava Stankovića, „Hamlet“, „Ljubav“, „Omnibus plus“, „Igra“ i „Zamišljeni svet“, koje su nastale u produkciji Festivala prethodnih šest godina, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime.

Festival ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi zajedno glume čujuća i gluva lica čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu.

Na festivalu će nastupiti i čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post koji prvi put dolazi u Srbiju. On će 7. decembra od 13 časova, u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju održati prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta“.

Američki pantomomičar 8. decembra od 20 časova u Domu vojske u Vranju izvešće nesvakidašnju predstavu „Postovo komično pozorište“.

O radu američkog pantomimičara „Njujork tajms“ je  napisao da „zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi blesavih nadarenih umetnika“.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine s plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Manifestaciju u Vranju su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare