Vranje dobija Obrazovno-naučni centar

VRANJE

Odluku o osnivanju Obrazovno-naučnog centra „Ćoška – Rista Stajić“ u Vranju donela je Vlada Srbije na sednici u četvrtak.

„Centar izvrsnosti je državni projekat za koji Grad Vranje obezbeđuje idejno rešenje, urbanistički projekat i lokacijske uslove, dok je investitor Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Reč je o projektu koji je od velike važnosti za ceo kraj. Na više od 8.000 kvadrata prostiraće se učionice sa kabinetima, laboratorije, ali i spa centar, restoran, kafić i smeštajni kapaciteti sa blizu 150 ležajeva. Ovaj centar je zamišljen kao samoodrživ projekat, tako da će dodatni sadržaji imati pre svega komercijalnu komponentu da bi se kao takav finansirao i bio održiv“, izjavio je gradonačelnik Slobodan Milenković.

Ustanova će povezivati obrazovanje sa privredom, kao i sa nacionalnim i lokalnim vlastima i institucijama. Centar će biti mesto kontinurianog razvoja talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta u oblasti medicine, hemije, fizike i matematike.

Centar će nositi ime velikog dobrotvora koji je novčano pomagao pitomce Amerikanskog vaspitnog doma za srpsku ratnu siročad u Vranju. Reč je Risti Stajiću, koji je pre 1930. godine jedinoj osnovnoj školi i Vranju poklonio hektar zemljišta u izletištu Ćoška za odmor i rekreaciju učenika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare