Vozaču autobusa osam godina zatvora

NIŠ

 Bojan Pavić, sudija Osnovnog suda u Nišu osudio je juče na maksimalnu zatvorsku kaznu vozača autobusa “Niš-ekspresa” Milana Zdravkovića (33) zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja koje se dogodilo 20.decembra 2019.godine na pružnom prelazu u Donjem Međurovu. Tom prilikom je osmoro ljudi poginulo, a 27 povređeno. Zdravković je pravostepeno dobio osam godina zatvora i zabranu upravljanja vozilima D kategorije maksimalno 5 godina. Reči sudije Bojana Pavića da je osuđen na osam godina zatvora Zdravković je mirno primio. Predhodno je ponovo izjavio saučešće porodicama i naveo da žali i da se kaje što je došlodo nezgode.

                 Advokati odbrane najavili su žalbu Apelacionom sudu dok advokat porodica poginulih i povređenih najavljuje krivičnu prijavu protiv mašinovođe, „Železnica Srbije“ i lokalne samouprave.

                    “Osnovi uzrok ove nezgode je taj što je vozač autobusa nije zaustavio ispred znaka „STOP“. Na osnovu kamera u autobusu jasno se vidi i da se nije osvrnuo ni levo ni desno a nije reagovao ni na povike putnika koji su pre njega primetili voz. Posledice ovakvog postupanja su osmoro nastradalih putnika i 27 povređenih od kojih neki sa trajnim invaliditetom. Ne postoji olakšavaju okolnost za jednog profesionalnog vozača koji se tako ponaša. Optuženi nije pokazao znake iskrenog kajanja a priznao je delo tek prilikom glavnog pretresa jer je tokom istrage tvrdio da se zaustavio ispred pružnog prelaza”, kazao je zamenik OJT Vladimir Stanojević koji je pozvao sud da ceni brojnost i godine starosti nastradalih kao i bol i traume preživelih.

                         Tokom završne reči govorio je i Srećko Kocić, otac poginule Marijane (16), koji je pitao tužioca, advokate i sudiju da li „život njegovog deteta vredi jednu godinu i da li bi tako postupili da je neko od njihovih najbližih u pitanju“.

                    “Nikada se neću pomiriti sa ovakvom kaznom”, kratko je prokomentarisao Srećko nakon izricanja presude.

                          U završnoj reči advokat okrivljenog, Predrag Tomović je mašinovođu Vladicu Rakića nazvao “pariskom sobaricom” jer traži odštetni zahtev, a prema Tomovićevim rečima, i on odgovoran za ovu nezgodu. On je takođe prozvao Železnicu Srbije i lokalnu samouoravu zbog stanja na pružnom prelazu. Naveo je da je nehumano da znak stop i andrejin krst stoje na samo osam metara od pružnog prelaza.

                       “ Isto bi se desilo i da je stao na znak „stop“ jer je on preblizu pružnog prelaza”, kazao je Tomanović tokom opširne završne reči koja se zasniva na tvrdnjama da nije samo Zdravković odgovoran za ovu nezgodu pozivajući se na dopunska veštačenja koja su utrdila da se mašinovođa kretao brže od propisanog i da je prilikom nailaska na pružni prelaz ubrzao umesto da uspori.

                         U autobusu su kobnog dana stradali Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela, Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC Niš u toku operacija podlegle povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obe iz Čokota. Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29. decembra u intenzivnoj nezi, a nakon nje, 2. januara 2019, i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela. Bitku za život najduže je vodila Lena Ilić (16), koja je mesecima bila na aparatima u niškoj bolnici. Nažalost, preminula je 18. maja 2019. i ona je osma žrtva nesreće.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare