VOJVODJANSKE NVO : DRŽAVA DALA LEGITIMITET I LEGALITET NEONACISTIMA

NOVI SAD

Vojvođanske nevladine organizacije smatraju da je odlukom da dozvoli održavanje skupa “Marš sećanja” u organizaciji Nacionalnog srpskog fronta, iza kojeg stoji zloglasni i osuđivani neonacista Goran Davidović, država zaokružila proces davanja legaliteta i legitimiteta neonacističkom pokretu u Srbiji.

Nevladine organizacije podsećaju da su u oktobru 2007. godine predstavnici Davidovićeve, u međuvremenu zabranjene, organizacije Nacionalni stroj u Novom Sadu kamenovali građane koji su se nalazili u mirnoj protestnoj šetnji protiv pojave neonacizma, a da je država prošle godine, posle osam godina, odustala od krivičnog gonjenja ovih napadača. Time je praktično započeo proces pune legalizacije neonacizma, a građani koji su bili povređeni usled napada ostali su bez bilo kakve satisfakcije.

“Ne treba posebno isticati kakva je poruka ovom pravosudnom odlukom poslana i građanima, ali i nasilnicima svih boja. Ona je posebno zastrašujuća kada se posmatra u kontekstu serije presuda i sudskih odluka u poslednje vreme, a koje idu u prilog pripadnicima klerofašističkih, ekstremističkih i neonacističkih organizacija u celoj zemlji.

Legitimacija neonacizma praktično traje od kraja osamdesetih i tzv. buđenja nacionalne svesti. Smatramo da su se neonacisti rodili na đubrištu ideje o Velikoj Srbiji i stalnog podgrevanja nacionalizma, ksenofobije i mržnje, koji potpuno dominiraju javnim životom već dugi niz godina, dosežući u poslednje vreme svoje vrhove. Takođe, oni su i posledica dugogodišnjeg odbijanja Srbije da se suoči sa strašnim zločinima počinjenim u njeno ime, kao i političkim i dubljim uzrocima ratova devedesetih. Oni su, naravno, i posledica rehabilitacije saradnika nacista i fašista iz Drugog svetskog rata.

Legitimacija neonacizma data je i brojnim rehabilitacijama saradnika okupatora i fašista i nacista iz Drugog svetskog rata, čime se uspostavlja “sistem vrednosti” u kojem je sasvim normalno da neonacisti slobodno šetaju ulicama gradova Srbije. Sve to se radi kako bi se uskoro moglo otpočeti i sa rehabilitacijom zlikovaca koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, jer su na vlasti njihovi neposredni saradnici”, navodi se u saopštenju koje potpisjuj

Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare