VOJNICI GENERACIJE „MART 2016.“POLOŽILI ZAKLETVU

LESKOVAC

 

Sto osamdeset devet vojnika, od čega 22  žene, svečano je danas položilo zakletvu za  dobrovoljno služenje vojnog roka.

Ovo je  generacija „mart 2016.“  A svečano polaganje zakletve  organizovano je u  kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ U Leskovcu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković  rekao je danas  da  je vojnička zakletva u Srbiji oduvek zauzimala posebno mesto u sistemu vrednosti.

„To se dokazuje i danas u našim centrima za obuku gde naši vojnici polažu vojničku zakletvu.  Mi nastavljamo tradiciju koju su pre nas sa jednakim ponosom uradili naši dedovi i očevi. Neka vas ova zakletva ispuni ponosom i dostojanstvom i neka još više pojača vašu posvećenost za bezbednost Republike Srbije.“

Diković je dodao da će  “dobrovoljci” tokom služenja vojnog roka steći znanja, veštine i navike koje su potrebne ne samo za odbranu zemlje, nego i u životu, ali će se steći i veliki broj prijatelja.

„Nije lako biti vojnik, to, uostalom, nikada nije ni bilo, ali je uvek bilo časno. Dobro obučen vojnik je garant bezbednosti otadžbine i ponos i vojske i svoje porodice. Danas su vaši roditelji dobili najveći poklon, jer su im deca stasala u odgovorne i plemenite ljude, koji znaju šta žele i znaju prave vrednosti. Dragi roditelji, mi čemo se potrudi da vaši najmiliji bezbedno odsluže vojni rok i da se svojim kućama vrate zreliji i zadovoljniji. Nadam se da ćete od njih čuti sve najlepše o životu i radu u Vojsci Srbije i da ćete zajedno sa nama graditi ugled naše vojske, “ rekao je on.

Leskovac zakletva 1

Ovo je petnaesta generacija vojnika koja dobrovoljno služi vojni rok, a prva od četiri u ovoj godini. Obuka traje tri meseca, nakon čega se dobija sertifikat koji je osnovni uslov prilikom konkurisanja za zaposlenje u vojsci u svojstvu profesionalnog vojnika. U ovom trenutku pripadnici Vojske Srbije odgovorno izvršavaju svoje zadatke u kasarnama i poligonima širom naše zemlje, u Kopnenoj zoni bezbednosti, u opštinama pogođenim poplavama i u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije širom sveta.

Leskovac zakletva 4

Današnjoj svečanosti je komandovao komandant Trećeg Centra za obuku pukovnik Slađan Cvetković koji je odao priznanje i duboko poštovanje prema izboru da se služi vojni rok, a što je na ponos roditelja, rodbine i mnogobrojnih građana ove zemlje. Uveren je da će reči zakletve svi nositi u svom srcu i da će do kraja života biti verni svojoj otadžbini. Pukovnik Cvetković se zahvalio i roditeljima i rodbini vojnika na tome što veruju Vojsci Srbiji i što su podržali svoje sinove i kćeri u odluci da stanu na branik otadžbine.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da je dobro obučena vojska “ garant bezbednosti jedne zemlje”.

Leskovac zakletva

“ Upravo zbog toga predstavlja mi zadovoljstvo što vidim veliki broj mladih ljudi spremnih da svoje znanje i trud ulože za svoju zemlju. Sve dok imamo decu koja nisu zaboravila tradiciju i našu prošlost, Srbija ima svetlu budućnost. Zato vam poručujem da stičete što više znanja, radite časno i pošteno i uvek branite integritet i suverenitet naše Srbije, “ rekao je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare