Vode računa o bezbednosti kupača a plata kasni

VLASOTINCE

         U Srbiji ovog leta oboreni su svi temperaturni rekordi, a meteorolozi saopštavaju da su izmerene temperature u najvećem delu zemlje između 35 i 38 stepeni Celzijusovih.

Letnje vreline i vrućine nisu zaobišle ni Vlasotince, a reka Vlasina je bilo mesto gde su, takođe, oboreni svi rekordi kada je u pitanju posećenost kupača. 


     ” Hvala bogu što nam podari reku Vlasinu, da se u letnje dane razladimo i obanjamo kao ljudi. Ne, da je bilo vruće, već vreli vrelac  svih ovih letnjih dana”, čuli smo od mnogobrojnih vlasotinačkih kupača koji su se prosto sjatili na jezeru kod mlina, najatraktivnijem i najlepšem delu vlasotinačke varoši.  
     I dok su se mnogi kupali u jezeru, malobrojna četa, ali odabrana vodila je celodnevnu brigu o njihovoj bezbednosti.

Prvi put u debitanskom poslu u ulozi spasioca našla se jedna mlada  dama, Jovana Nikolić, student bezbednosti i kriminalistike, a u ekipi spasilaca bili su još već iskusni u ovom poslu Miloš Mitrović, apsolvent arhitekture, Aleksandar Milošević, apsolvent Kriminalističke akademije u Beogradu i Stefan Đorđević, aktivni sportisti.

Momci sa sportskim pedigreom, jaki i snažni, kao od brega odvaljeni, kao i šarmantna mlada Jovana špratali su skoro po čitav dan, nadgledajući sve kupače i brinuli o njihovoj bezbednosti.

Tu je pored njih bio i mlađani Nikola, baba Mirin unuk, koga nismo zatekli u danu kada smo posetili spasioce na Vlasini, jer se prehladio, pošto je skoro po ceo bogovetni dan provodio u vodi.  
      ” Veoma visoke temperature prosto su naterali mnogobrojne ljude da se nađu na plaži pored veštačkog jezera. U radne dane po našim procenama bilo je od 700 do 800 kupača, a u dane vikenda taj broj se utrostručio. Zbog te činjenice bili smo maksimalno mobilni i skoncentrisani vodeći računa takoreći o svakoj osobi koja se nalazi u jezeru ” kažu u glas svo četvoro iz spasilačke ekipe, Jovana, Miloš, Aleksandar i Stefan.
     Koji deo Vlasine ste obezbeđivali i u koje vreme ?
     – To je čitavo jezero koje se prostire u dužni od 250 metara, a široko je 60 metara. Naše radno vreme je od 11 do 19 časova, a ostajalismo i duže ako je u jezeru bilo malo više kupača.
     Da li je dovoljan broj od četiri spasilaca, na ovoj površini jezera i broju kupača koji se tamo nađe u letnjoj sezoni ?
      – Malo nas je. Ako ne duplo više, onda bar pedeset posto više moralo bi da vodi brigu o bezbednosti kupača, jer kada je veliki broj kupača u samom jezeru, nemoguće je sve kontrolisati u isto vreme i na tako velikoj površini jezera, koja je  nekih tri hiljade kvadratnih metara. 


       Da li je bilo nekih intervencija u prethodnim danima ?
       – Imali smo 5-6 intervencija. Ali ove poslednje nedelje, tog dana,  u kratkom razmahu bilo je dva vrlo ozbiljna slučaja sprečavanja  utapanja u samom jezeru. U pitanju je bio srednjovečni muškarac iz Leskovca i i jedno dete iz Vlasotinca starosti 13-14 godina. U pravom trenutku smo ih primetili i brzo i adekvatno reagovali sprečavajući tako  da se ne desi ono najgore. 
       Da li ima i  nekih povreda kupača ?
      – Ima, kako da nema. To su uglavnom posekotine, od stakla ili oštrih predmeta i po nama brigu o zdravlju kupača morala bi da vodi i ekipa zdravstvenih radnika. Ako ne svaki dan, ono bar u dane vikenda. Za sada hitna pomoć dolazi veoma brzo, ali samo po pozivu, a i pripadnici policije vrlo često obilaze i nadgledaju sva dešavanja oko kupatilišta. 
       Da li imate saznanja kakav je kvalitet vode u jezeru, jer ,,branitelji Vlasine” kažu da u jednom delu dana, u poslepodnevnim satima, pojavi se neko penušanje vode ?
       – Nije to u našoj nadležnosti, ali nam se čini, da je ove godine Vlasina mnogo čistija u odnosu na nekoliko poslednjih godina.
       Da bi plaža pored jezera bila još bolja, šta je prioritetno što treba da se uradi ? 
       – Nisu to veliki i skupi poslovi. Na spasilačkoj kuli daske su istrulele i moraju biti zamenjene. Zatim treba da u jezeru bude postavljen granični konopac, a treba i veći broj kanti za smeće. Da ne govorimo o tome što nema još kabina za presvlačenje i VC objekti.
     Ako nije tajna na koji rok ste angažovani i uz koju mesečnu zaradu ?
     – Nije to nikava tajna. Radi se dva letnja meseca, jul i avgust. A mesečna neto finansijska naknada je 35.000 dinara.
      Pa, ako hoćete, to i nije tako loše. Ceo dan ste na plaži, sunčate se  i kupate, a potom i inkasirate jednu svotu novca ?
     – Bilo bi sve u redu, da smo zaradu primili u nekom razumnom roku. Eto, skoro će pola avgusta proći, a mi nismo još uvek dobili ono što nam pripada po ugovoru, a to je julska plata. 


      Vaš apel svima onima koji dolaze na kupalištu kod brane ?
     – Molimo sve one koji dolaze da se rashlade i uživaju u lepoti Vlasine i njenog okruženja da se pridražavaju pravila sigurnosti i  bezbednosti, kako na obali, tako i onog trenutka kada se nađu u vodi. Da se puno pažnje posveti čistoći same obale, da se ništa ne baca na obali reke ili u vodi. Vlasina je naša i moramo je čuvati kako treba, kako bi smo mogli da uživamo tokom letnjih velikih vrućina – rekli su nam spasioci ovoletnjih meseca Miloš Mitrović, Aleksandar Milošević, Stefan Đorđević i debitankinja u ovom poslu Jovana Nikolić, zbog čijeg šarma i lepote je povećan broj momaka na plaži, kako nam rekoše njene kolege u poslu.  

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x