Voda u soliteru „A“ u centru Vranja sada je ispravna za piće

VRANJE

Nakon dve nedelje stanari solitera „A“ u stambenom bloku „Pošta-banka“ u centru Vranja, mogu da koriste vodu za piće iz slavina u svojim stanovima. O tome su dobili zvanično obaveštenje iz JP „Vodovod“.

Članica Skupštine stanara, Olivera Đorđević, rekla je za JUGpress da je Zavod za javno zdravlje u Vranju tri puta uzorkovao vodu iz mreže i da je poslednja analiza pokazala da voda može da se koristi za piće.

„U prvoj fazi bila je samo tehnička voda, nismo smeli da je koristimo za piće, kuvanje, pranje sudova i kupanje. U drugoj fazi sve smo to mogli osim da je pijemo. Nakon trećeg uzorkovanja dokazano je da je voda iz česme sada ispravna za piće. Još uvek ne znamo kako je voda zagađena, tu informaciju nismo dobili i ko je za to kriv“, kaže Đorđevićeva.

Ona dodaje da su nadležne institucije proverile sve stanove i nije ništa ustanovljeno što bi upućivalo na to da su stanari krivi za plavu vodu. Ostaje da se proveri mreža ispod same zgrade.

Stanari solitera „A“, isključeni su sa vodovodne mreže, 3. novembra, kada je ustanoviljeno da iz slavina u njihovim stanovima teče voda plave boje.

Analiza uzorka vode za piće iz solitera „A“ koju je obavio Zavod za javno zdravlje u Vranju je pokazala da u vodi ima fenola, derivata benzena, koji se u pogledu toksičnosti karakteriše kao otrovna materija.

Problem je prijavljen Osnovnom javnom tužilaštvu, a Policijskoj upravi podneta je krivična prijava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare