Vlasotince: Preduzetništvo je osnov razvoja ekonomije

VLASOTINCE

 

Preduzetništvo Vlasotinca je malo istražen segment istorije ovog mesta, zbog čega je važno podsetiti na napredne ljude koji su nakon oslobođenja od Turaka i u periodu između dva rata pokrenuli privrednu aktivnost, rečeno je sinoć na okruglom stolu u okviru projekta „ Godina preduzetništva u Vlasotincu“ .

„Ceneći značaj preduzetništva podržali smo ovaj projekat da bismo se prisetili preduzetništva kakvo je bilo, da stvorimo viziju onoga kako treba da bude i da budemo korak ispred drugih. Cilj je da podstaknemo mlade ljude da razmišljaju drugačije nego do sada, da shvate da moraju da se bore za svoju egzistenciju i da je sve dostižno“,  rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Vinogradarstvo i tekstil bili su dve grane u kojima se između dva svetska rata odvijala živa privredna aktivnost u vlasotinačkom kraju.

Kustos Zavičajnog muzeja u Vlasotincu Novica Tričković govorio je o formiranju Vinarske zadruge u Vlasotincu 1922.godine, po principu otvorenog računa.

„To znači da otkupna cena grožđa nije bila određena, a sve što se isplati zadrugaru za uneto grožđe isplaćuje se nakon što se prodaju svi proizvodi iz te berbe i nakon što se odbiju troškovi poslovanja, što je moglo da traje i godinu dana. Ali zadrugari su mogli da koriste sredstva zadruge za svoje potrebe“,   objašnjavao je Tričković.

Posebnu pažnju prisutnih izazvalo je izlaganje profesora Saše Stankovića, autora knjige o gradonačelniku Beograda, jednom od pokretača tekstilne industrije u Leskovcu i Vlasotincu i jednom od najbogatijih ljudi svog vremena,  Vlasotinčaninu Vladi Iliću.

Stanković je sedam godina radio na knjizi, za koju je od nadležnih dobio obećanje da će u godini preduzetništva ugledati svetlost dana.

Okrugli sto pratila je i izložba o privrednoj aktivnosti vlasotinačkog kraja između dva svetska rata.

Vlasotince okrugli sto 2 Vlasotince okrugli sto 1 Vlasotince okrugli sto 4 Vlasotince okrugli sto 3

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare