„Srce za decu“ i u Surdulici

SURDULICA

Nakon Vranja i Preševa i porodilište u Surdulici dobilo je aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod tek rođenih beba.

Ova humanitarna akcija  Blic fondacije „Srce za decu“ ima za cilj da svim porodilištima u Srbiji obezbedi uređaj za neonatalni skrining.

Odeljenju neonatologije u Surdulici je uručen 53. skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba.

Načelniku neonatologije u surduličkom porodilištu dr Antoneli Kusaković, ovaj aparat je u ime “Blic fondacije” uručio Nikola Tomić, odgovorni urednik nedeljnika NIN.

„Postoje stvari na koje čovek, čak i uz pomoć najsavremenije medicine ne može da utiče. Ali, postoje bolesti na koje se može preventivno delovati i gde se ranim dijagnostikovanjem život jednog deteta može spasti nesreće. A to je slučaj i sa oštećenjem sluha kod beba. Kada se oštećenje sluha otkrije na vreme, dete može da, uz pomoć lekara i porodice, do polaska u školu rehabilituje sluh i potpuno pravilno razvije govor i inteligenciju“, rekao je Tomić.

U surduličkom porodilištu godišnje se rodi oko 300 dece iz Surdulice, Vladičinog Hana i Bosilegrada.

Surdulica srce

„Do sada je u našem porodilištu bilo nemoguće otkriti urođeno oštećenje sluha. Zahvaljujući ovoj donaciji to postaje redovna procedura, što garantuje rano otkrivanje poremećaja sluha i započinjanje terapije, rehabilitacije i otklanjanje mogućih posledica“, kazala je dr Kusaković, zahvalivši se donatorima.

Urednik “Blic fondacije” Velimir Perović je rekao da je akcijom “Srce za decu” ostvaren jedan patriotski i plemeniti zadatak koji se tiče značajnog poboljšanja zdravlja naše dece.

Zahvaljujući akciji “Blic fondacije” neonatalni skrining sluha će biti obavezan u svim porodilištima u Srbiji.

Do kraja akcije biće donirano još tri aparata, u Užicu, Gračanici i Kosovskoj Mitrovici.

Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare