Vlasotince : Podeljeni ugovori za volontiranje i javne radove

VLASOTINCE

Petnaest osoba volontiraće u javnom sektoru i privatnim preduzećima u Vlasotincu, u okviru programa

stručne prakse.

Dve osobe obavljaće staž u Tehničkoj školi, jedna u Domu zdravlja, a kod devet poslodavaca znanja I veštine sticaće 12 osoba. Volontere su primili: Grupo Fiorentino (3 volontera), DNN Kapital gradnja (2), Građevinsko preduzeće Mehanizacija (1), Računovodstvena agencija Eklofina (1), Agromiks Gložane (1), Vidosava Stojanović preduzetnik – računovodstveni I revizorski poslovi (1), Mlekara Gložane (1), Korejac DOO (1), Digmat DOO (1).

Predsednik opštine  Vlasotince Zoran Todorović rekao je da realizacija ovog programa “omogućava mladim ljudima da steknu neophodnu praksu kako bi sutradan mogli samostalno da obavljaju posao ili da polože stručni ispit, kao uslov za zaposlenje u struci”.

On tvrdi i da je opština Vlasotince jedna od retkih lokalnih samouprava koja je sa partnerima u školama, privredi I međunarodnim organizacijama pokrenula kooperativno obrazovanje u školi na svojoj teritoriji kako bi deca sticala više praktičnih znanja tokom školovanja.

Todorović je zadovoljan što  je među kandidatima bilo I kadrova sa visokom stručnom spremom jer, kaže, na teritoriji opštine Vlasotince ima svega 2% visokoškolskih kadrova.

Danas su podeljeni i ugovori za 26 osoba koje su angažovane na javnim radovima u opštinskoj upravi, Domu zdravlja, Direkciji za urbanizam I izgradnju, Udruženju privrednika I Narodnoj biblioteci u Vlasotincu.

Direktor filijale NSZ u Leskovcu Dejan Stanković kaže da su na ovim poslovima nagažovane osobe koje najteže dolaze do posla.

 

” To su osobe starije od 50 godina, one koje su na evidenciji Centra za socijalni rad, kao I osobe sa invaliditetom”,  objasnio je Stanković.

On je pozvao privrednike u ruralnim sredinama da apliciraju za projekte iz pretpristupnih fondoa EU koji su u toku I koji predviđaju oblik stručne prakse gde poslodavci dobijaju mesečno nešto više od 28 000 dinara za lice na stručnoj praksi.

Vlasotince volonteri 1

“Ta lica bivaju angažovana po osnovu privremenih I povremenih poslova I ide im radni staž. Zavisno od stručne spremme angažovanje traje od 6 do 12 meseci. A radnici na toj vrsti stručne prakse treba takođe da budu ljudi koji žive u seoskim sredinama”,  dodao je Stanković.

Program stručne prakse I javnih radova finansiraju Nacionalna služba zapošljavanja sa dva miliona dinara I opština Vlasotince sa blizu 1,5 miliona dinara .

U opštini Vlasotince prošle godine je registrovano 5300 nezaposlenih, ove godine ima ih oko 4900, pokazuju podaci NSZ.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare