Vlasotinčani obeležili Dan opštine

VLASOTINCE

Poštujući propisane mere zbog pandemije Korone virusa u nedelju 10. oktobra u Sali bioskopa Vlasotinčani su na prigodan način obeležili Dan opštine, uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, među kojima su se našli i predstavnici Vojske Srbije na čelu sa generalom Milosavom Simovićem, zatim i predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, lokalne samouprave i zaštite životne sredine, kao i predstavnici gradova i opština, privrede, javnih komunalnih preduzeća, ustanova kulture, škole i Srpske pravoslavne crkve. Na početku svečane sednice prisutni su mogli da vide kratak filmski prikaz Nebojše Ilića „Ilketa“ o onome šta se radilo i uradilo za period od godinu dana.

 • Vreme između dva oktobra prošlo je brzo, što znači da je trenutak da podvučemo crtu i zbrojimo šta smo uradili u predhodnoj godini. Kontinuitet u radu i zalaganju za život u boljem i lepšem okruženju obeležio je i prethodnih godinu dana našeg rada. U tom poslu imali smo veliku podršku republičkih organa i institucija, na čemu im i ovom prilikom zahvaljujem. Naš tim za projekte godinama pažljivo prati konkurse i učestvuje na njima, što pokazuje veliki broj realizovanih projekata. Samo sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije sproveli smo 13 projekata od kojih su najznačajniji rekonstukcija gradskih škola, most u Konopnici, kao i uređenje više kanala. Ponosan sam na činjenicu da je u školske objekte uloženo više od 350 miliona dinara, jer tako brinemo o našoj deci i trudimo se da im obezbedimo kvalitetne uslove za rad. Fokus našeg rada već neko vreme je na trajnijem rešavanju pitanja vodosnabdevanja i komunalne higijene. Na njima svakodnevno radimo. Izazovi sa kojima se suočavamo su veliki, ali verujem da ćemo na kraju tog puta postići dobre rezultate. Rekonstrukcija Fabrike vode je najznačajniji projekat koji nas čeka u narednom periodu i za čiju realizaciju će nam biti potrebna velika podrška, u šta sam uveren da ćemo je imati. Više puta do sada naglasio sam da radimo bez velikih obećanja, ali se trudimo da sve planirano i sprovedemo u delo. Zato želim, na kraju, da podelim i jednu informaciju koja se tiče upravo obeležavanja dana oslobođenja, jer mi danas praznujemo dan oslobođenja Vlasotinca u Drugom svetskom ratu, ali ne zaboravljamo i 7. oktobar kada je vlasotinački kraj oslobođen u Prvom ili Velikom ratu. Smatram da bez pravog odnosa prema precima, ne možemo graditi bolji svet za naše potomke, a to nam je želja i obaveza – rekao je Bratislav Petrović, predsednik vlasotinačke opštine.

Najveće opštinsko priznanje u vidu diplome Diplome „10. oktobar” dobili su Goran Puzović, direktor JVB “Srbijavode” i ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i zaštite životne sredine. Pohvale “10. oktobar” pripale su Kancelriji Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, neformalnoj grupi Vlasinska vila, Timu „Vlasotince koje volim”, Udruženju građana “Osmeh”, Radnoj jedinici „Dečja radost“ PU “Milka Dimanić“, diplomiranom ekonomisti Marinku Đorđeviću, radniku Opštinske uprave i Vesni Novković, negovateljici iz Donje Lopušnje.

U ime Gorana Puzovića direktora „Srbijavoda“ nagradu je primila rukovodilac VPC “Morava” Niš Dragana Simić, koja je podsetila na pomoć ovog preduzeća tokom poplava u januaru ove godine i tokom sanacionih radova na vodozahvatu u Boljaru, obećavši da će „Srbijavode“ i ubuduće biti tu za svaki oblik saradnje.

U ime Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave nagradu je primio državni sekretar Čedomir Rakić, koji je u ime svog resornog ministarstva, kazao da će Ministarstvo uprave i lokalne samouprave će finansijski i drugim raspoloživim kapacitetima podržati svaki projekat vlasotinačke opštine koji ima za cilj modernizaciju i stvaranje boljih uslova za život svih građana opštine Vlasotince.

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić, podsetila je da je Vlasotince jedna od 43 lokalne samouprave u kojima se, uz podršku ovog ministarstva, čisti ukupno 500 divljih deponija. Vlasotince je od resornog ministarstva dobilo 7,1 milion dinara za čišćenje 35 divljih deponija, dok je preostala sredstva obezbedila lokalna samouprava.

 • Najbitnije je da kada se deponije očiste, one ostanu čiste. Zbog toga apleujem na građane i privrednike da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini. Naše ministarstvo će i ubuduće ulagati i podržati sve projekte koji imaju za cilj zaštitu životne sredine – rekla je Hadži Stošić.

Predstavnici UNOPS-a pohvalili su opštinu Vlasotince kao lokalnu samoupravu koja je prepoznala značaj programa preko kojih se radi na unapređenju principa dobrog upravljanja, boljoj socijalnoj uključenosti i boljoj rodnoj ravnopravnosti.

Predstavnik neformalne grupe Vlasinska vila, Tatjana Ilić zahvalila je na priznanju, podsećajući da je ova grupa od 2017. godine realizovala oko 70 akcija, od kojih su najveću pažnju građana i medija privukle one vezane za uređenje životne sredine.

U muzičkom delu programa nastupila je vokalna grupa Libero.

Nagrade i nagrađeni

OKTOBARSKO PRIZNANjE – DIPLOMA „10.OKTOBAR”

 • Goran Puzović, direktor JVP „Srbijavode”
 • Ministarstvodržavne i lokalne samouprave
 • Ministarstvo za zaštitu životne sredine Vlade Republike Srbije

OKTOBARSKO PRIZNANjE- „POHVALE”

 • Kancelarija Ujedinjenih nacija za projekte usluge UNOPS, koja je svojim programom „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravaljnja i socijalne uključenosti – Swiss PRO”.
 • Neformalna grupa „Vlasinska vila”
 • Tim „Vlasotince koje volim”
 • Udruženje građana Centar za edukaciju „Osmeh”
 • Zaposleni u RJ „Dečja radost”
 • Marinko Đorđević, dipl. ekonomista iz Vlasotinca, zaposlen u Opštinskoj upravi opštine Vlasotince
 • Vesna Novković, negovateljica iz Donje Lopušnje
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare