Vlasotinačka zadruga „Vlasina fruit” dobila 7,5 miliona dinara od Ministarstva za brigu o selu

VLASOTINCE

Pred kraj ovogodišnjeg novembra stigla je vest da je od Ministarstva za brigu o selu za vlasotinačku zadrugu „Vlasina fruit“ opredeljeno maksimalnih 7,5 miliona dinara. Akteri svečanog potpisivanja ugovora u Beogradu bili su direktor „Vlasine fruit“ Milan Jovanović, predsednik vlasotinačke opštine Bratislav Petrović, a svoj potpis na ugovor stavili su i predstavnici Ministarstva za brigu o selu. Opština Vlasotince se obavezala potpisanim ugovorom da će zadruzi pomoći tako što će učestvovati u poboljšavanju prilaznog puta do samog objekta zadruge.

 • Raduje me činjenica da se poljoprivrednici udružuju u zadruge, što je i najbolji put da se ostvare bolji rezultati u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje. Naša lokalna samouprava zdušno će pomagati sva ovakva pozitivna dešavanja u našoj sredini a tiču se ljudi koji se bave nekom vrstom poljoprivredne proizvodnje – rekao je Bratislav Petrović, predsednik vlasotinačke opštine.

Poljoprivredna zadruga „Vlasina fruit“ iz Vlasotinca osnovana je prošle, 2020. godine, a osnivači su petorica iskusnih proizvođača jagodičastog voća. Pored sopstvene proizvodnje, uz podršku još sedmorice kooperanata, zadruga je ostvarila promet zamrznutog voća u prvoj godini u respektibilnim količinama.

 • Ostvaren je promet od 27,28 tona jagoda, 15,54 tona malina i 32,59 tona kupina. To je plod ozbiljnog i predanog svakodnevnog rada, što nam je na kraju dalo poslovnu neto dobit od 210.326 dinara, i to uslovima poslovanja u iznajmljenoj hladnjači u opštini Aleksandrovac i sa uvećanim troškovima transporta – upoznaje nas na početku razgovora direktor Milan Jovanović.

U kojim ste poslovima bili pre formiranja vaše zadruge?

 • Članovi novoformirane zadruge „Vlasina fruit“ su do 2020. godine bili isključivo primarni proizvođači jagoda, malina i kupina, na ukupnoj površini od devet hektara. Da bi ostvarili bolju cenu za svoje proizvode, pristupili smo formiranju zadruge za zajednički nastup na tržištu.

Kako je bilo na početku rada vaše zadruge kada niste imali potrebnu opremu kao i prostor za preradu i skladištenje?

 • Morali smo u prvoj godini poslovanja da zaključimo ugovor o poslovno tehničkoj saradnji i zakup 40 kvadratnih metara poslovnog prostora. Troškovi hladnjače izmireni su kompenazcijom zamrznutog voća, pri čemu je hladnjača postala prvi i veći kupac zadružnog voća. Ostale količine zamrznutog voća plasirane su na domaćem tržištu, sa distribucijom direktno iz hladnjače, pakovano u kartonskoj kutiji sa folijom 12/1, u količinama od 27,28 tona jagoda, 15,54 tona malina i 32,59 tona kupina.

Kakvo iskustvo u ovom poslu imaju zadrugari?

 • Zadrugari imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i imaju iskustva u primarnoj proizvodnji jagodičastog voća sa dominirajućim sortama jagode Zenga, maline Vilamet, kupine Čačanka i Tornfri. Proizvodnja voća se, inače, realizuje uz podršku i pomoć Poljoprivredno stručne službe u Leskovcu. Za potrebe organizacije prijema, pakovanja, zamrzavanja i skladištenja sopstvenog voća u objektu hladnjače u zakupu, zadruga planira da angažuje jednog tehnologa.

Kakvi će biti efekti bespovratnih sredstava koje imate sada na raspolaganju?

 • U prvom planu nam je unapređenje postojećeg proizvodnog asortimana i usluga, zatim povećanje broja zaposlenih, a naravno i povećanje prihoda.

Koju vrsta investicija planirate u narednom periodu?

 • Ohrabreni poslovnim uspehom u prvoj godini zajedničkog poslovanja, želimo da pokrenemo investiciju u razvoj sopstvenog prerađivačko-skladišnog kapaciteta. I zaduga je kao pravni subjekt već na deset godina zakupila objekat koji je još uvek nedovršena hladnjača u površini od 57 kvadratnih metara i sa upotrebnom dozvolom. Objekat je u neposrednoj blizini zasada jagoda koji obrađuju zadrugari, gde planiramo, iz sopstvenih sredstava, da uradimo, zajednički, pristupni put.

Koji je cilj vašeg projekta?

 • Cilj projekta je nabavka opreme za prijem i zamrzavanje voća, i to jedan barboter kapaciteta 450 kg/sat, jedan sto sa pokretnom trakom za inspekciju i pakovanje voća u dužini od četiri metara, jedan tunel za duboko zamrzavanje kapaciteta pet tona, jedan rashladni uređaj u dvotemperaturnom režimu rada za potrebe pothlađivanja i skladištenja voća, jedan rashladni uređaj za plusnu komoru, jednu mašinu za automatsko pranje gajbica.

I koje ćete sve uštede imati nabavkom napred navedene opreme?

 • Nabavkom ove opreme zadruga će ostvariti značajne uštede na smanjenju transporta na relaciji između Vlasotinca i hladnjače u Aleksandrovcu. Ostvarenim uštedama bićemo u prilici da zaposlimo jednog tehnologa za rad u zadružnoj hladnjači na praćenju procesa prijema, selekcije, zamrzavanja i skladištenja voća. Na taj način bićemo u prilici da povećamo broj kooperanata sa 7 na 14. Prijem voća u hladnjači vrši se sa zasada jagoda u neposrednoj blizini i dovozom voća od strane zadrugara i kooperanata.

Da li možda planirate i ulaganje sopstvenog kapitala?

 • Kako bi maksimalno iskoristila objekat hladnjače, zadruga planira da iz sopstvenih sredstava u okviru projekta realizuje dogradnju nadstrešnice 48 kvadratnih metara za prijem i pranje u barboteru.

Ko će sve obavljati poslove koje imate?

 • Sve poslove će u prvoj godini obavljati zadrugari sa članovima svojih porodica, dok je u narednim godinama planirano angažovanje četiri sezonska radnika. Zadruga će prioritetno nastojati da zadovolji potrebe postojećih kupaca, koje su znatno veće od trenutnih kapaciteta zadrugara i kooperanata.

Student ste Akademije strukovnih studija i, po završetku školovanja, da li ćete raditi u struci ili ćete biti u ovom poslu kojim se trenutno bavite?

 • Gotovo je sigurno da ću se baviti ovim poslom, u koji sam ušao zbog činjenice da mi se otac ovim poslom uspešno bavi već duže vreme. Uz to duboku verujem da u ovom poslu imam daleko veću perspektivu i mogućnost, da se može dobro zaraditi. Ali do zarade u poljoprivredi se ne stiže lako, već je to dug i mukotrpan put.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare