Norveška produkcija nastavlja snimanje filma o stradanju Srba u Norveškoj

NIŠ

Ove nedelje, Beograd, Niš i Gornji Milanovac ponovo će imati priliku da ugoste producenta Branka Dimeskog, režisera Kjetila Palmkvista i Terja Holma, ljude iz norveške produkcije Pqx Media koji snimaju film o stradanju Srba u Karašjoku, Norveška, za vreme Drugog svetskog rata.Norveška filmska ekipa koju predvodi producent Branko Dimeski boraviće u Srbiji od 13. do 17. decembra.

                              “Kao istoričar, mislim da je ovaj projekat veoma važan jer govori o srpskim žrtvama tokom Drugog svetskog rata. Važno je da za ovo čuju i drugi van Srbije. Ne samo da bismo razumeli Drugi svetski rat, već zato što je to pozadina protivrečnosti i sukoba koje nalazimo u poslednje vreme. Mnogi zarobljenici koji su došli u Norvešku poslati su ovde samo zato što su bili Srbi. Dok su žene i deca ubijani u Jasenovcu, muškarci su slani kao robovi u Norvešku kao rezultat dogovora između ustaša i Nemaca. Dakle, Norveška je po mnogo čemu ispostava genocida nad Srbima tokom Drugog svetskog rata. Srećan sam što radim sa dobrim ljudima kao što su producent Branko Dimeski i reditelj  Kjetil Palmkvist i istoričarima iz Srbije i Norveške i svima ostalima koji su pomogli da se ova važna priča rasvetli” kazao je za sajt Srpska istorija Knut Flovik Thorasen.

                          Snimanje filma se nastavlja na više lokacija u Srbiji. Snimiće se više intervjua sa porodicama stradalih srpskih logoraša kao i sa istaknutim Srpskim istoričarima koji će govoriti na ovu temu.

                       “Snimaćemo u više gradova u Srbiji, Gornji Milanovac, Niš, Beograd, Omoljica, Čačak i Sremska Mitrovica. Ovaj film prikazuje istinu o stradanju srpskih logoraša za vreme Drugog svetskog rata u norveškim logorima ali i onim dobrim Norvežanima  koji su im pomagali. Hteo bih da se zahvalim svima koji su podržavali snimanje filma Ambasadi Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj, Crkvenoj  Opštini Sveti Vasilije Ostroški iz Osla i Savezu Srpskih Udruženja u Norveškoj, gradskoj Opštini Palilula – Niš. Takođe, velika zahvalnost profesoru istorije Đorđu Bojaniću na pruženoj pomoći u realizaciji postavljenih ciljeva u Srbiji. Hteo bih da pozovem sve ljude i organizacije da se uključe i pomognu snimanje jer na taj način ostaje  zabeležena istina koliku su žrtvu podneli naši preci svojim stradanjem u norveškim logorima za vreme Drugog svetskog rata”, ističe producent Branko Dimeski.

                     Film će, konačno, omogućiti da se sazna prava istina o svirepim zločinima nad Srbima u Norveškoj.

                     “Sa srpske istorije polako sklanjamo prašinu. Čućemo i izjave norvežana koji svedoče o tome da su Srpski logoraši primoravani da nasilno ulaze u zaleđenu reku. Jedan od logoraša koji je odbio bio je ubijen. Videćete i svedočenje o srpskim logorašima koji su u Karašjoku gradili put prema Finskoj 1942. godine i o Mami Karašjok i njenim humanim delima kako je pomagala Srbe. Za film su govorili ambasador Srbije LJiljana Nikšić, akademik Radmila Tonković, reditelj Dragoslav Bokan, kustos Nebojša Ozimić, istoričar Aleksandar Dinčić, i glumica Jasmina Stoiljković dala je doprinos snimanjem par scena za film a veliki doprinos dali su i potomci preživelih logoraša”, objašnjava profesor istorije iz Niša  Đorđe Bojanić.

                     Film će biti prikazan i srpskoj publici na leto 2022. godine. Moguće da bude prikazan i na Filmskim susretima u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Nenad
Nenad
2 godine pre

Ljiljana Nikšić, koja je za vreme studija pred svojim kolegama pričala kako Srbi uništavaju Jugoslaviju i da bi ih sve trebalo pobiti da se jugoslovenska nacija očisti, izgradila je karijeru na istoriji srpskog stradanja i nema aktivnosti na tu temu u koju se nije utrpala, verovatno sa ciljem da je razrovari iznutra. Dok su takve osobe uključenje u aktivnosti od nacionalnog značaja sve je to osuđeno na propast. To je jedna bedna komuljara i strani plaćenik. Reputacija ovog filma je oduđena na propast.