Vlasotinačka OŠ „8. oktobar“ realizuje projekat „Učimo svi zajedno “

VLASOTINCE

U okviru projekta „Unapređeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška – Učimo svi zajedno”, koji sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, izabrano je šest škola koje će u okviru projekta dobiti podršku za unapređivanje stručnih i organizacionih kapaciteta i pripremiti se za podnošenje zahteva za sticanje statusa model ustanove za inkluzivno obrazovanje i vaspitanje.
Pored osnovnih škola „Sveti Sava“ u Beogradu, „Kosta Trifković“ u Novom Sadu, „Jovan Jovanović Zmaj“ u Svilajncu, osnovne i srednje škole sa domom učenika „Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu i Biotehnološke škole „Šumatovac“ u Aleksincu, ovaj status je dobila i Osnovna škola „8. oktobar“ u Vlasotincu.
Osnovnim i srednjim školama poziv je upućen 2. juna ove godine. Prijavile su se 24 škole koje su odlično predstavile svoje kapacitete, rezultate rada i razvijenu inkluzivnu praksu, tako da je komisija imala težak zadatak da donese odluku o izboru šest obrazovnih ustanova koje će dobiti status modela za inkluzivno obrazovanje i vaspitanje.

  • Mnogo je dece iz osetljivih grupa. Našu školu pohađa i veliki broj učenika iz romskog naselja. Mi ulažemo mnogo umeća da ih vaspitamo i izvedemo na bolji i sigurniji put. Tokom godine je mnogo radionica posvećeno učenicima iz osetljivih grupa i njihovim porodicama. Bitno je dati sebe, dati znanje tim mališanima sa najčistijim srcem. Jedan od najvažnijih zadataka naše škole je da omogućimo svakom našem učeniku da na svoj način uči, nauči i uživa u školi – veli Žaklina Đikić, pomoćnik direktora škole, a direktorka Svetlana Kocić, dodaje:
  • Naš cilj je unapređenje socijalne inkluzije, povećanje životnih mogućnosti i pružanje podrške učenicima iz najugroženijih grupa dece u procesu učenja, priprema za završni ispit učenika, u integrisanju učenika u društvenu zajednicu i vršnjačke grupe. Ulažemo sve napore da imamo dobru i efikasnu saradnju sa roditeljima i starateljima učenika iz osetljivih grupa kao i saradnju sa drugim institucijama, a sve u cilju postizanja boljih školskih dostignuća, znanja i veština učenika. Ulažemo mnogo napora kako bi sprečili njihovo neopravdano izostajanje sa nastave, rano napuštanje školovanja i socijalno isključivanje -.
    Po rečima rukovodstva škole sve se to čini kako bi učenici dobili kvalitetno obrazovanja i kako bi se podiglo samopouzdanja svakog deteta, izbrisale razlika među decom, izbegla diskriminacija, razvila saradnje kroz vršnjačko učenje i omogućio društveni razvoj učenika.
  • Naš cilj je da učenik bude spreman za svakodnevni život, da primenjuje stečeno znanje i povezuje ga, da bude sigurniji u sebe. Kada to postignemo i vidimo njihov osmeh, naša misija je završena. Da bismo ispunili svoj cilj, da bismo bili sigurni da imamo kvalitetnu praksu i da bismo novim generacijama omogućili još bolje i kvalitetnije obrazovanje neophodno nam je uključivanje u projekat u čijem je fokusu inkluzija. Zbog toga smo veoma motivisani da učešćem unapredimo svoje stručne i organizacione kapacitete kroz projektne aktivnosti. Sva deca zaslužuju jednak i pravedan pristup, a naš zadatak je da na najbolji mogući način uklonimo svaku barijeru koja stvara jaz ili nejednakost u sistemu obrazovanja – dodaje direktorka Svetlana Kocić.
  • Mi smo škola koja svoje znanje koje ima deli sa drugima jer smo svesni da se znanje množi samo kada kada se deli- zajednička je poruka svih zaposlenih u ovoj ustanovi obrazovanja.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare