Studenti volonteri pružaju psihosocijalnu podršku za najmlađe i najugroženije

NIŠ

Eksperti Međunarodne mreže pomoći (IAN) održali su u petak, 22.jula 2022, u prostorijama ovog centra superviziju za volontere, studente završnih godina socijalnog rada i psihologije, koji pružaju psihosocijalnu podršku povratnicima po readmisiji, izbeglicama i tražiocima azila u Srbiji. Volonteri su nakon toga radili sa korisnicima psihosocijalne pomoći. 

                                         Proces supervizije za pomagače, kao i pružanje podrške krajnjim korisnicima odvijaju se u okviru projekta „Podrška održivoj reintegraciji povratnika u Srbiji“ koji realizuju Međunarodna mreža pomoći (IAN) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

                                       „Supervizija je neizostavan deo podrške za pomagače, posebno kada oni rade sa najugroženijim kategorijama korisnika. Kroz nju uče da se nose sa teškim osećanjima, koja su deo pomagačke profesije, proširuju svoja znanja, razvijaju multidisciplinarni pristup i razvijaju bliskost među različitim profesionalcima“, kaže projektna menadžerka IAN-a, Sanja Đurica.

                                    Najčešće teme na supervizijama su prepoznavanje potreba, snaga i resursa korisnika, postavljanje granica u radu sa korisnicima, osvešćivanje pozitivnih i negativnih misli i osećanja. Supervizija, ima dvostruko delovanje, osnažuje pomagače ali i korisici dobijaju kvaliteniju i efikasniju podršku. Naši volonteri pružaju podršku u učenju deci predškolskog i školskog uzrasta. Decu pripremaju za uključivanje u obrazovni sistem u Srbiji i pomažu im u savlađivanju školskog gradiva kada su uključeni. Sve to u cilju uključivanja i produžavanja opstajanja dece u procesu obrazovanja u Srbiji“, navodi Sanja Đurica.

                                    ’’ U okviru istog projekta IAN i GIZ nastoje da pruže sveobuhvatnu podršku u reintegraciji povratničkim porodicama, pri čemu posebnu pažnju posvećuje obrazovanju dece. Deca kroz zanimljive zadatke i igru, u prostorijama IAN-a u Beogradu pored bazičnih stvari poput čitanja, pisanja i računanja, uče i bolju koncentraciju, komunikaciju, disciplinu i ponašanje prema svojim vršnjacima i prema starijima. Pružaoci podrške istovremeno motivišu i roditelje kako bi zajedničkim naporima obezbedili što bolji uspeh dece. Psihosocijalna podrška i mentalno zdravlje su jedna od najvažnijih faktora za uspešenu reintegraciju povratnika nakon dolaska u Srbiju, te nam je saradnja sa IAN-om veoma važna’’, navodi Marija Dragić, projektna menadžerka GIZ-a.

                                    Projekat „Podrška održivoj reintegraciji povratnika u Srbiji“ deo je globalnog programa „Migracije za razvoj” koji je podržan od strane Nemačkom ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) a u Srbiji ga sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare