Vlada prihvatila zahtev UGS “Nezavisnost”: Službena dnevnica povećana sa 150 na 1.000 dinara

BEOGRAD

Vlada Republike Srbije izmenila je 28. decembra Uredbu o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika kojom je dnevnica za službeno putovanje u zemlji povećana sa 150 na 1.000 dinara, preneo je portal Nezavisnost.org.

Izmenjena uredba počeće da se primenuje osmog dana od datuma objavljivanja u Službenom glasniku RS. 

Povećanjem službene dnevnice Vlada je prihvatila zahtev Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” čiji su predstavnici još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta podneli inicijativu za izmenu Uredbe o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika u delu gde se definišu iznosi dnevnica za službena putovanja.

U inicijativi UGS “Nezavisnost” ukazano je tada na sve veće podele u društvu i neophodnost donošenja propisa kojima bi se popravila primanja zaposlenih. Pri podnošenju inicijative sindikat nije predlagao konkretan iznos povećanja ali je jasno predočio stav da je 150 dinara ispod svakog dostojanstva a od resornog ministarstva je zatraženo da uradi kalkulaciju i predloži iznos povećanja.

“Dobro je da je do povećanja došlo iako smo čekali skoro deset meseci da se donese odluka i u nekoliko navrata podsećali Vladu na našu inicijativu. Ovo je sada bolja pozicija za dalje pregovore i prilika da još jednom ukažemo na potrebu poboljšanja materijalnog položaja državnih službenika i nameštenika”, izjavila je danas tim povodom predsednica UGS “Nezavisnost” Čedanka Andrić.

Portal Nezavisnost.org podseća da je dosadašnji iznos službene dnevnice od 150 dinara Vlada propisala uredbom od 14. oktobra 2015. godine. Tada su državnim službenicima i nameštenicima smanjene dnevnice za službena putovanja u zemlji sa dotadašnjih 2.556 na 150 dinara. To je praktično značilo da su zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima od tada do danas iz svog džepa plaćali najveći deo troškova, pre svega ishrane tokom boravka na službenom putu. Stručnjaci su ukazivali da je drastično smanjenje dnevnice umnogome destimulisalo “rad na terenu” i smanjilo efikasnost državnih službenika i nameštenika, piše Nezavisnost.org . (kraj) SR/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Trla baba lan
Trla baba lan
4 meseca pre

E pa ne znaju. To je znacilo korupciju. Da svaki cinovnik ko milostinju prihvati da ga na rucak vodi izbodjac radova, da mu plati prenociste, pa da posle investitorski nadzor zmuri pred nepravilno izvedenim radovima. Za ovaj detalj sindikat ne zna. Dalje, strucni su izbegavali da putuju pa su se seckali nestrucni da im prodje dan trla baba lan. I kakvo je to vracanje na 50% nekadasnjih 2500 dinara dnevnice? Zbog koga su ukinute? Zbog vazduplohova Babica? Ili naseg kineskog grozja? Nije Vucko mogo da stane na put bahatosti svojih pa je kaznio strucne? Na putovanja ljudi idu da se edukuju, poloze strucne ispite, dobiju sertifikate, da nauce da pisu projekte, apliciraju, da budu kontrola investicijama, da donesu vazne zajednicke odluke sa predstavnicima drugih gradova, da pokupe najbolju praksu. Sve to je otrpelo. A sindikat o tome ne zna. On prica o siromastvu i dnevnicama kao sredstvu podizanja licnog standarda. Ovde je opao drustveni standard jer struka nije bila motivisana. Naprotiv, bila je kaznjena.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
4 meseca pre
Odgovori  Trla baba lan

Piši češće! Kao i uvek, zadovoljstvo je čitati tvoje komentare.