VLADA DA ZAŠTITI POVRTARE S JUGA

LESKOVAC

 

Ugovor o odobravanju sredstava za finansiranje i uređenje atarskih puteva na teritoriji grada Leskovca potpisan je sa ministarkom poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanom Bogosavljević Bošković 8. jula a njegova vrednost je 17 miliona 600 hiljada dinara, od čega će nadležno ministarstvo obezbediti 6 miliona, a grad 11 miliona 600 hiljada dinara, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare .

Na području grada Leskovca planirano je da se ovim novcem  urede putevi u 28 mesnih zajednica, ukupne površine 180,200 metara kvadratnih, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

“Sve ovo potvrđuje da je uređenje poljoprivrednog zamljišta izgradnjom poljskih puteva jedna od značajnih mera, kojom će se omogućiti bolji uslovi za život i rad naših poljoprivrednika, ali i lakši i efikasniji trasport poljoprivrednih proizvoda. Naš cilj je da učinimo da naša poljoprivreda bude konkurentnija na tržištu Evrope, da smanjimo uticaj negativnih pojava koje nanose štetu poljoprivrednicima, rekao je Cvetanović i podsetio da je prošle godine u uređenje poljskih puteva u Stupnici, Jarsenovu, Rajnom Polju, Draškovcu, Pečenjevcu, Brestovcu, Kašravaru i Priboju uloženo 19 miliona dinara.

 

povrtar

Jovica Stoiljković, predsednik udruženja povrtara juga Srbije „Zelena linija“ iz Navalina, Đorđe Micić, direktor poljoprivredne zadruge „Zelena zvezda“ iz Vinarca i poljoprivredni proizvođač Vladica Nešić iz Donjeg Krajinca, bili su gosti na sednici Odbora za poljoprivredu  Skupštine Srbije.

Danas je rečeno da su oni izneli nekoliko zahteva, koji su, u vidu zaključka Odbora za poljoprivredu, upućeni Ministarstvu poljoprivrede, a onda će biti prosleđeni Vladi Srbije na razmatranje.

Očekuje se da će Vlada reagovati donošenjem uredbi u cilju zaštite povrtara.

“Proizvođači zahtevaju rigorozniju kontrolu kvaliteta proizvoda koji, često preko Kosova, dolaze iz Albanije i Makedonije.

Zatim, zatraženo je da se uvedu prelevmani na paradajz, krastavac, a možda i papriku u ranoj proizvodnji, kao i da proizvođači koji imaju manju površinu zemljišta plaćaju i manje poreze i doprinose” , rekao je Jovica Stojković.

Većinu poljoprivrednih proizvoda država je već zaštitila prelevmanima, a zaštita paradajza i krastavca bi značila da bi paradajz iz uvoza morao da bude skuplji za 20 posto od domaćeg. Poljoprivrdnicima ne smeta uvoz ovih proizvoda u januaru, februaru, martu i aprilu, nego onda kada stigne veća količina naših proizvoda, u maju i junu, zbog čega dolazi do naglog pada cene domaćih proizvoda. Zato i tražimo da država reaguje prelevmanima u tom periodu, rekao je Đorđe Micić.

Kompletan tekst u leskovačkom nedeljniku Nova Naša reč.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare