Viši sud u Vranju zabranio jedan film Ganija Veselija, za drugi uslovno prikazivanje

VRANJE-PREŠEVO

Visi sud u Vranju zabranio je prikazivanje filma “Nevernik” a film “Tišina koja ubija” je dobio uslovnu kaznu i on može biti prikazivan ukoliko autor Gani Veselji skine logo Republika Kosovo, rekao je autor za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress.

On je dodao da je Viši sud u Vranju zabranu prikaziivanja filma obrazložio da “seje nacionalnu mržnju i da ne pripada modernom vremenu” a da je za drugi film kao uslov za prikazivanje naloženo uklanjanje logoa Republika Kosova sa špice.

“Ja kao producent filma nisam prihvatio odluku suda da logo Republika Kosovo uklonim jer imam pet filmova koje upravo Kosovo finansiralo preko Nacionalnog saveta Albanaca i prema tog projekta imam moralnu i profesionalnu obavezu da logo ne mogu ukloniti i ne nameravam da to uradim”, rekao je Veseli.

Čitava ova priča oko zabrane prikazivanja ova dva filma u Domu kulture u Bujanovcu , čija je premijera bila zakazana za 10. jun , počela je nakon što je policija dobila anonimnu prijavu da filmovi podstiču mržnju i diskriminaciju.

Autor negira ove tvrdnje i kaže da je od suda tražio obrazloženje na koji način film “Nevernik” širi “versku i nacionalnu mržnju ” ali da to objašnjen je nije dobio.

Veseli je za JUGpress rekao da ne zna ko stoji iza anonimne ptrijave i nije želeo da komentariše natpise na društvenim mrežama koji sugerišu da ta prijava ima veze sa predsednikom opštine Preševo Šćiprimom Arifi i njegovim okruženjem.

Ipak kaže da ga predsednik opštine i njegovi ljudi optužuju na fejsbuku protekla već 3 meseca za redom, da ga potcenjuju u profesionalnom smislu kao i njegove filmove.

“Nazivaju moje filmove “5 pesama” a mene nazivaju “pseudo glumac” “, kaže Veseli.

Ovi filmovi su snimljeni u okviru projekta vrednog oko 40.000 evra, koji podržava Nacionalni savet Albanaca u Srbiji a finasirala ga je Vlada Kosova. (kraj) LJS/SM

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Aleksandar
Aleksandar
9 meseca pre

Kosovo je Srbija i naravno da logo tzv. Kosova Republike treba ukloniti. Takođe, treba poštovati odluku suda u Vranju i smatram da nisu u obavezi da daju objašnjenja autoru filma.

Ne razumes ti
Ne razumes ti
9 meseca pre
Odgovori  Aleksandar

Ma super sto je Kosovo Srbija, jesi to rekao predsednik? Al ovo nena veze s tim, pare za filmove je dalo Kosovo i zato to mora da pise na špici, takva su pravila za sve donatorsku pare. Rekao čovek i u tekstu