Više od pola veka mature

VRANJE

 

Na Pedagoškom fakultetu u Vranju dvanaesta generacija Učiteljske škole obeležila je 51 godinu mature. Školovanje su završili 1966. godine i nakon dobijanja diplome rasuli su se po celoj zemlji. Radili su u najzabitijim mestima i obavljali jedan od najlepših poslova u životu.

„Ovo je generacija učitelja na koju su ponosna mnoga pokoljenja i među kojima su poznata imena. Iz te generacije je prvi ministar prosvete u sporta, Vladimir Stevanović Depa,  doktor nauka Milovan Todorović i pevač izvornih pesama Staniša Stošić. Drago mi je što sam doživeo da u svojim poznim godinama budem sa mojim učenicima“ rekao je jedan od  njihovih profesora, Borivoje Popović.

 

Obraćajući se svojim školskim drugovima koji su se okupili u Muzej sobi punoj uspomena i crno belih fotografija na Pedagoškom fakultetu, učiteljica u penziji, Gmitra Sinadinović je rekla da se u vreme njihovog školovanja drugačije mislilo i živelo, prisnije družilo i kad se čovek radovao čoveku.

„Naše fotografije ostaće u Muzeju škole kao uspomena na naše postojanje, na naše dirljivo drugarstvo, da pričaju novim generacijama o našem vremenu“, rekla Sinadinovićeva.

 

Ova generacija posvetila je svom drugu Staniši Stošiću pesmu,

„Ne umuru oni čija dela traju“, povodm pet decenija mature.

 

„Nema te više ni u jednom godišnjem dobu

tako si brzo kroz život protrčao,

vetre blagi, s tužnoga juga, slavuju

naših bregova, dobri sanjaru

imali smo u tebi ponosnog druga

sećanje na tebe čuvamo kao zlatnu paru.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare