„Karijerologija“ , nova knjiga Olge Vučković-Kitanović

(Nova Naša reč)

 

Mera uspeha nije postati bolji od drugih nego stalno postajati bolji od sebe. Upravo ova  rečenica Ernesta Hemingveja moto je knjige „Karijerologija“ autorke  Olge Vučković Kitanović.

Autorka je samostalni savetnik u Repupličkoj agenciji za mirno rešavanje  radnih sporova i svoje bogato iskustvo pretočila je u ovu knjigu. A o knjizi najbolje govori sama autorka ali i eminentni stručnjaci .

Kako je nastala Karijerologija?

KARIJEROLOGIJA – pravni, emocionalni i socijalni okvir je brzo napisana, ali se građa za nju skupljala 10 godina! Daje odgovore na najčešća pitanja koja su mi učesnici postavljali na preko 500 obuka koje sam održala na temu radnog zakonodavstva, mobinga, uzbunjivanja, poverljivosti, menadžerskih, komunikacionih i pregovaračkih veština, motivacije, samomotivacije, lojalnosti, savladavanja stresa, konflikata na radu i burn out sindroma, alternativnog rešavanja radnih sporova… Sve podeljeno u 10 poglavlja, ključnih za legalno poslovanje i zadovoljstvo na radu u dobrim međuljudskim odnosima, kao zajedničke imenitelje ličnog i korporativnog prosperiteta.

Kome je Karijerologija namenjena?

Svakom ko tokom radnog veka hoće da stekne i sačuva samopouzdanje, izvuče maksimum od sebe, ostvari ambicije i penziju dočeka zadovoljan onim što je uradio, a ne bolestan i frustriran zbog svega što je mogao, a nije! Namenjena je mladim, ambicioznim ljudima koji od posla žele da naprave karijeru, pravnicima, menadžerima koji  žele da unaprede rad praktičnim veštinama i alatima uspešnih, i na stimulan i kreativan način da upravljaju procesima i ljudima. Poslodavcima koji na oprobano  efikasan način žele da poboljšaju međuljudske odnose bez materijalnih ulaganja, ali i sindikatima koji žele da se za svoja prava izbore znanjem… Svima koji su zapali u mentalnu i intelektialnu stagnaciju i frustracije iz kojih žele da se izvuku… Obzirom da je moto knjige Hemingvejeva misao da MERA uspeha nije postati bolji od DRUGIH, nego STALNO postajati BOLJI od SEBE, prvo poglavlje je posvećeno radu na sebi i jačanju samomotivacije i samopouzdanja,  kroz niz primera ko je i kako to uspeo.  Za neuspeh nema izgovora, rekao je veliki američki motivator Dejvid Švarc: „Izlečite se od izgovoritisa, teške bolesti koja parališe um i ubija kreativnost. “

Koja je poruka, a koja pouka iz Karijerologije?

Poruka je data u staroj kineskoj poslovici: „Svi imamo dva života. Drugi počinje kada to saznamo“. Ako iole sumnjamo u to da je sam čovek kovač svoje sreće, u to da je čovek kovač svog uspeha nema nikakve sumnje. Uspeh ne dolazi „ako se posreći“, on je mudro postavljen projekat!  Ne planirati ništa znači planirati neuspeh. Golemost uspeha srazmerna je uloženom trudu, sa kojim treba početi SAD, sa verom u sebe i bez „izgovoritisa“, jer je vreme potrošan resurs.

Pouke su date na praktičnim primerima dobre prakse uspešnih ljudi i uspešnih firmi. Kako steći samopouzdanje, napredovati, savladati strah, sumnje pretvoriti u izazove, kako odabrati kadar, motivišuće upravljati i pridobiti lojalnost… Kako postići ubedljivost i nenasilni uticaj  savladavanjem lakih tehnika verbalne i neverbalne komunikacije.

Karijerologija daje osnovne smernice i pregled radnopravnog zakonskog okvira u kontekstu odvijanja rada: Zakon o radu, Zakon o državnim službenicima, Zakon o inspekcijskom nadzoru, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, set antidiskriminacionih zakona, Zakon o zaštiti uzbunjivača, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti sa posebnim osvrtom na Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Knjiga je praktična za ceo region, što su potvrdili recenzenti iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. O knjizi su se pohvalno izrazili akademski srtučnjaci, uspešni menadžeri, sindikati, psiholozi, a deo tih pohvala prenosimo.

(Kompletan tekst u štampanom izdanju Nove  Naše reči i na sajtu www.novanasarec.org.rs

Rekli su o knjizi:

VODIČ ZA NAPREDOVANJE ZA ZAPOSLENE I POSLODAVCE

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare