Britanska obaveštajna služba istraživala napadača iz Mančestera?

MANČESTER

Britanska obaveštajna agencija MI5 dobila je pre tri meseca informaciju od FBI-ja da Salman Abedi planira napad u Velikoj Britaniji, piše Independent.

“Početkom 2017. FBI je rekao MI5 da Abedi pripada severnoafričkoj terorističkoj organizaciji sa sedištem u Mančesteru, koja je tražila političku metu u ovoj državi”, rekao je službenik bezbednosti za “Mejl on Sandej”,  prenosi hrvatski portal Index.hr.

“Informacije su stigle iz FBI-ja, koji je istraživao Abedija od sredine 2016, zatim iz Libije, gde je pronađena veza Abedijeve porodice as terorističkim organizacijama”, rekao je taj službenik. “Nakon dojave, MI5 je istraživao Abedija i druge članove organizacije, ali se tada smatralo da on planira atentat na neku političku figuru. Međutim, istraga nije ništa otkrila i dogodila se tragedija”,piše “Independent”.

Britanska tajna služba sada je suočena s pitanjem kako j emoglo da se dogodi da im je Abedi promakao i uspeo da izvede bombaški napad na koncertu američke pop zvezde u Mančesteru, kada su stradale 22 osobe, među kojima ima i dece, a ranjene 64.

Međutim, njihov odgovor je da su, u vreme kada su im stigli podaci o Abediju, imali otvoreno ukupno 500 istraga o terorizmu i da su istraživali 3.000 ljudi.

Skaj njuz javlja da je pokrenuta istraga o ovom ozbiljnom propustu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare