Više od 3,5 miliona građana koristi internet svakog dana

NIŠ

 U Republici Srbiji 81 odsto  domaćinstava poseduje internet priključak, što čini povećanje od 0,9 odsto u odnosu na 2019. godinu, jedan je od zaključaka godišnjeg istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija, 2020. godine Republičkog zavoda za statistiku.

                        Zastupljenost računara u domaćinstvima je 74,3 odsto, što predstavlja povećanje od 1,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče internet konekcije – 90,5 odsto korisnika interneta koristi fiksnu širokopojasnu internet konekciju i to je najzastupljeniji tip konekcije, mobilnu širokopojasnu internet konekciju ima 71,9 odsto domaćinstava. Širokopojasnu internet konekciju poseduje 80,8 odsto domaćinstava u Republici Srbiji.

                      U poslednja 3 meseca računar je koristilo 72,4 odsto lica, što čini povećanje od 0,5 odsto u odnosu na 2019. godinu. Istraživanje je pokazalo da je internet koristilo 78,4 odsto lica, dok ga 17,4 odsto lica nikada nije koristilo. Preko 3 750 000 lica koristi internet svakog ili skoro svakog dana.

                    Za potrebe poslovanja, internet koristi 100 posto preduzeća, dok veb-sajt poseduje njih 84,4 odsto. Tokom 2019. godine 27,9 odsto preduzeća prodavalo je proizvode/usluge putem interneta.

                     Republički zavod za statistiku sproveo je dva istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u 2020. godini. Prvo se odnosi na domaćinstva i pojedince, a drugim su obuhvaćena preduzeća.  Istraživanja su sprovedena po metodologiji Evrostata, na teritoriji Republike Srbije.

                     Kada je reč o domaćinstvima i pojedincima, obuhvaćena su domaćinstva s najmanje jednim članom koji ima između 16 i 74 godine života, kao i pojedinci iste starosne dobi.

                      Prema metodologiji Evrostata, obuhvaćena su preduzeća sa 10 i više zaposlenih iz sledećih delatnosti poslovanja: prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina na veliko i malo, saobraćaj i skladištenje, poslovanje nekretninama, stručne, naučne i tehničke delatnosti, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i vodom, upravljanje otpadnim vodama, usluge smeštaja i ishrane, informisanje i komunikacija, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, popravke kompjutera.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare