Virtuelni znakovni muzej u Leskovcu

LESKOVAC

U međunarodnoj nedelji gluvih i nagluvih lica, u leskovačkom Narodnom muzeju  danas je  otvoren  „Virtuelni znakovni muzej“.

Reč je o zajedničkom projektu Gradske organizacije gluvih i nagluvih, Narodnog muzeja i lokalne samouprave, koji je finansiralo Ministarvo kulture i infromisanja.

U pitanju je android aplikacija, pametni video vodič na znakovnom jeziku, koji svim posetiocima muzeja, a posebno gluvim i nagluvim osobama, na zanimljiv i stručan način prezentuje 8,5 hiljada godina istorije leskovačkog kraja, kako i nosi naziv stalna postavka leskovačkog Narodnog muzeja, rekla je defektorlog, sekretarka u Gradskoj organizaciji gluvih i nagluvih u Leskovcu Ana Božić.

Simboličnim klikom na aplikaciju gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je gluvim i nagluvim osobama, kao i svim građanima Leskovca predao na upotrebu ovaj projekat.

Jedan od ciljeva lokalne samouprave je da omogući osobama sa invaliditetom ka budu ravnopravni deo društva, rekao je Cvetanović .

Projekat „Virtuelni muzej“ koji je pokrenulo Udruženje gluvih i nagluvih, pomaže Narodnom muzeju da stekne novu ciljnu grupu, da osobama sa invaliditetom omogući upoznavanje sa kulturnim nasleđem koje Narodni muzej ima. Ovaj projekat je izuzetno značajan jer će biti sasavni deo nove muzejske postavke, rekao je direktor ove ustanove Vladimir Đorđević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare