Virtualna šetnja ulicama Tvđave u 19.veku

NIŠ

Zahvaljujući 3D prikazu, kroz VR vožnju  moguće je videti Tvrđavu u potpuno drugačijem svetlu, sa tesnim ulicama, dućane, po neku kafanu i arhitekturu tog vremena. Cilj Virtualne Tvrđave je oživljavanje jedne istorijske epohe grada Niša, kaže autor cele ove priče Vladan Trkulja. Sama aplikacija ima ulogu u digitalizaciji, promociji u turizmu i edukaciji. Na društvenim mrežama i Youtube-u sada je prisutan gameplay video iz same aplikacije.

                          Vladan Trkulja je na ideju na Tvrđavu prikaže na potpuno drugačiji način i dočara život u njoj u 19.veku došao još 2018.godine kao tudent završne godine Elektronskog fakulteta. Suština je u tome da nas kroz Tvrđavu iz vremena kada je ona bila „živa“ vodi devojka u kočijama i tokom vožnje objašnjava pored kojih objekata prolazimo i čemu oni služe.

                        „Već sada ne tako davne 2018. dao sam sebi izazov da za diplomski rad odradim upravo Nišku Tvrđavu iz 19. veka. Tada sam bio student završne godine na Elektronskom fakultetu u Nišu.  Za precizne nacrte samog utvrđenja i dodatne informacije zasluzan je Zavod Za zaštitu spomenika kulture Niš koji mi je dostavio iste. Nakon nekoliko meseci odradio sam prvu verziju Niške Tvrđave i sa njom odbranio diplomski rad. Prva verzija bila je prilično siromašna što se detalja tiče ali opet dala je dobru podlogu da se nastavi u nekoj bliskoj budućnosti“, kaže Vladan Trkulja.

                     Tokom 2019. godine Vladan je odlučio  da pokrenem firmu u Startup Centru u Nišu u kojoj se bavio sasvim drugim poslovima.

                     „Jednog  momenta sam dobio molbu da pripremim VR uređaj za taj čuveni ponedeljak i da instaliram nekoliko VR igara pošto su nam dolazili đaci iz osnovne škole u posetu. Do tad nisam se susreo sa VR uređajem ali sam brzo sve istražio, i pred kraj dana odlučio da probam tadašnju verziju Tvrđave u VR naočarama. Onog momenta kada sam prošetao u VR-u samom Tvrđavom znao sam istog momenta čime želim da se bavim“, ističe Trkulja.             

                     U naredim mesecima krenuo je proces modelovanja objekata i osmišljavanje interakcije, karaktera i enterijera samog utvrđenja.

                      „Krenuo je proces nadogradnje i ispravke postojećeg projekta i kreiranje novih objekata kao i dizajn samog enterijera utvrđenja. Kreirani su karakteri, osmišljavana kompletna priča i naracija za virtualnu vožnju kočijama. Bio je to  proces od nekoliko meseci i u njemu je kreirano negde oko 30 procenata enterijera  Tvrđave.   Tako je nastala zadnja verzija Virtualne tvrđave gde korisnik u kočijama može da se provoza ulicama  Tvrđave i vrati se u 19. vek grada Niša. Nažalost došla je korona 2020. i svi planovi za javno prikazivanje VR aplikacije morali su da se zaustave.  Došli su novi projekti iz istog domena kako za domaće tako i za inostrane klijente a Virtualna tvrđava aplikacija ostala je da čeka  u  fijoci sa željom da se nekad završi kompletna  i doživi svoju premijeru“, priča Trkulja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare