“Vilindeca” uvela decu u svet bajki

NIŠ

Niški mališani uživali su u magičnom svetu bajki koje su u Dečijem centru u Nišu predstavili učenici nižih razreda osnovnih škola Car Konstantin, Čegar, Radoje Domanović , Đura Jakšić iz Jelašnice i Jovan Jovanović Zmaj iz Malče, kao i deca iz dva doma za decu sa posebnim potrebama. Ukupno stotinu dece uveseljavalo je svoje vršnjake koji nisu štedeli dlanove i nisu krila oduševljenje.

Cilj Festivala bajki „Vilindeca“ je razvijanje kreativnosti, rada u timu i empatije kod najmlađih učenika osnovnih škola u Nišu i okolini, kao i uključivanje dece sa posebnim potrebama u pripremanju i izvođenju festivala.  U ovaj projekat su uključena deca, učenici nižih razreda iz različitih socijalnih I nacionalnih grupa

Podršku manifestaciji dali su iz Dečjeg centra u Nišu i ne kriju zadovoljstvo zbog ovakve saradnje.

„ Mi smo domaćini i partneri na ovom projektu i ovo je prva naša saradnja. Centar daje svoj doprinos tako štoprostor Dečijeg centra ponovo ostvaruje svoju pravu namenu, a to je da niški školarci ovaj prostor doživljavaju kao svoj dom“, rekla Sandra Petković, direktor ustanove Dečiji centar u Nišu.

Realizator festivala  Bajki je udruženje Azbuki a „Vilindeca iz Vilingrada“ je samo jedan od projekata koje podstiče najmlađe iz različitih socijalnih i nacionalnih grupa na kreativno razmišljanje i čitanje.

„ Ovaj festival je finale projekta dece iz Vilingrada koja su proteklih par meseci radio u vidu nekih radionica edukativnih, kreativnih sa učenicima nižih razreda osnovnih škola. U projektu je učestvovalo pet osnovnih  škola  sa teritorije grada Niša .  Obuhvaćeno je negde stotinak deteta. Sam cilj ovog projekta je da se deca više posvete čitanju bajki i knjiga, iz razloga što su naš deca , deca savremenih tehnologija, i na ovaj način  pomogli onoj deci koja nisu mogla, nisu u stanju da sami nešto rade,već sa sa svojim vršnjacima se ukljucuju u ovakve projekte“, rekla je Mina Joksić iz Udruženja AzBuki.

Ovim projektom oduševljeni su učenici koji su učestvovali u izvođenju festivala. Uz zabavu, druženje i manifestaciju svojih talenata, oni su upoznali drugove iz drugih sredina, razmenili iskustva i obradovali stotinu dece koji su došli da gledaju njihovu interpetaciju poznatih bajki.

„Ovo je jedna velika humanitarna akcija za decu sa invaliditetom. Veoma je pohvalno od Dečjeg kulturnog centra što organizuju ovakvu manifestaciju kaže jedan od učesnika Dimitrije Džunić.

Udruđenje AzBuki je organizacija dece i mladih koja ima za cilj da osnažuje mlade da se aktivnije uključe u širu zajednicu i da u potpunosti iskoriste potencijale i podstaći ih da kreativno razmišljaju

Projekat Vilindeca iz Vilin grada finansira grad Niš

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare