Vidovdanski koncert oduševio nišku publiku

NIŠ

U prepunoj Sali Doma Vojske u Nišu sinoć je  Vidovdanskim koncertom pod nazivom “ Vera naša pravoslavna” obeležen veliki srpski praznik Vidovdan. Koncertu su prisustvovali komandant Kopnene vojske Srbije general – potpukovnik Milosav Simović, komandant Treće brigade Kopnene vojske pukovnik Predrag Grbić, gradonačenik Niša Darko Bulatović, predsednik gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale,predstavnici udruženja vojnih penzionera, udruženja za negovanje slobodarskih tradicija srpskog naroda  i mnogobrojni gosti.

U dva sata programa folklorni ansambli “ Šajkača” i Ansambl narodnih igara i pesama “Venac” sa Kosova i Metohije iz Gračanice publici su prikazali igre iz Prizrena, Peći, Šumadije i Pomoravlja, Bosilegradskog Krajišta, kao i svadbene i žetelačke običaje. Kroz igru, pesmu, dirljive rodoljubive stihove koji su uzburkali emocije gledalaca,  folkloristi su niškoj publici predstavili lepotu umetničkog izražavanja tradicionalnih vrednosti. I ovoga puta su pokazali koliko bogatstvo i lepotu ima naše kulturno nasleđe i da je reč, igra , kolo, pesma i širenje i negovanje tradicionalnih vrednosti i nasleđa način da se održi koren podneblja i zemlje Nemanjića, Obilića, Lazara… Oduševljena publika je svaku koreografiju i pesmu dočekala gromoglasnim aplauzom. Veliko oduševljenje izazvali su podećanje na svadbarski običaje i popularna pesma „I oj ubavo, ubavo“ kojom je nekada dočekivana mlada u svoj novi dom.

Vojni folklorni ansambl „ŠAJKAČA” osnovan je marta 2017. godine, na inicijativu general-potpukovnika Milosava Simovića, a čine ga profesionalna vojna lica i članovi njihovih porodica iz Garnizona Niš. Vodi ga gospođa Marijana Cvetković-Kesar.

Ansambl narodnih igara i pesama „VENAC“ sa Kosova i Metohije osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Zbog rata je proteran sa Kosova i Metohije i privremeno se smešta u Nišu. Oktobra 2003. godine Ansambl „VENAC“ se kolektivno vraća na svoje ognjište, u Čaglavicu blizu Prištine sve do 2008. godine, a zatim se seli u Gračanicu, gde se i danas nalazi.

 

“ Svaka im čast”, “ Fantastični su”, “ Suze su mi pošle” , “ Posle ovoga ponosan si što si Srbin”i slične konstatacije čule su se u publici koja nije prestajala da pljeskom bodri izvođače.

Domaćin koncerta bila je Komanda kopnene vojske i komanda Garnizona Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare