“Vesela predstava” za decu u Medveđi

MEDVEĐA

 

Svojevrsna interaktivna scenska radionica u Kulturnom centru u Medveđi održana je u okviru „Vesele predstave“, tokom koje je glumac Gile Branković, u jednočasovom programu, deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole iz ove sredine približio osnovne pojmove u pozorištu, javni nastup i osnovne elemente glume. Predstava u Medveđi je bila finalna, jer je Branković prethodnih dana obišao osnovne škole u Tupalu, Tularu, Bučumetu, Rujkovcu, Gazdaru i Lecu, gde je izveo sličan program.

Ovime je otpočela realizacija projekta Kulturnog centra „Nove nade za Medveđu”, koji je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje. Projekat podrazumeva saradnju dece iz različitih etničkih zajednica i različitih sredina, sela ili grada, na interaktivnim radionicama kroz predstave.

„Pre opštine Medveđa smo imali sličan koncept i u opštini Bojnik, a posle ovoga idemo u Sjenicu“ kaže Gile Branković.

„Ovakvi nastupi su, koliko mogu da vidim, a i čujem u razgovoru sa učiteljima i vaspitačima, deci jako interesantni i zanimljivi. Većina njih se prvi put susreće na direktan način sa pozorištem, sa glumom, a dobiju i priliku da se popnu na scenu i vide kako to izgleda. Naš cilj je da im, pored približavanja pozorišta i glume, objasnimo i da je rad nešto što je jako važno u životu, da moraju da čitaju, da vežbaju… To je i razlog što smo na završnoj predstavi u Medveđi imali i pravog žonglera, Dejana Cvetkovića Cveksa, jer je on dobar primer šta može da se postigne kada uporno vežbate.“

U „Veseloj predstavi“ pored Brankovića i Cvetkovića, nastupili su i Milja Branković i Strahinja Nikolić.

Kao posebno interesantan nastup Gile Branković izdvaja onaj u školi u Tupalu. Radi se o selu gde živi albanska nacionalna manjina, tako da se stvorio problem komunikacije.

„Deca znaju srpski, neko više neko manje, ja još manje znam albanski, pa smo se sporazumevali nekako rečima. Kad su zafalile reči tu su bile ruke, noge i grimase, a kada i toga usfali, onda su nastupale učiteljice i prevodile. Tako sam ja učio njih glumi, oni mene jeziku i družili smo se sjajno.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare