Verbalno nasilje u Informeru

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ponovo upozorava na rast verbalnog nasilja i govora mržnje u medijima u Srbiji. Najnoviji primer je naslovna strana tabloida Informer od 3. oktobra na kojoj je, uz vulgarne psovke, napadnut zaštitnik građana Saša Janković.

Posebnu zabrinutost izaziva činjenica da povodom sve češćih primera sitematskog progona pojedinaca, u ovom slučaju, zaštitnika građana Saše Janković, u potpunosti izostaje reakcija državnih institucija, pre svega, Ministarstva kulture  i informisanja, kao i najviših predstavnika vlasti, čime se široj javnosti šalje poruka da su primitivne psovke i uvrede društveno prihvatljiv način javnog ophođenja.

Pravo je svakog medija da iznosi kritičke stavove o društvenim pojavama i političkim i drugim ličnostima, ali i obaveza da poštuje kodeks novinarske profesije, odnosno da ne podstiče na mržnju i nasilje već da promoviše otvoreni i argumentovani dijalog.

NUNS poziva nadležne državne organe, pojedince i organizacije, kao i sve aktere na društvenoj sceni, da osude i javno se suprostave ovakvim i sličnim medijskim sadržajima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare