Venci na grob Ameta Ametovića

LESKOVAC

Povodom 110 godina od kumanovačke bitke vence na grob Ametu Ametoviću, junaku ove bitke, položili su predstavnici Doma kulture Roma, Narodni muzej i Udruženje potomaka ratova Srbije.

„Bez zavičajne istorije ne možemo da izgradimo identitet“ rekao je u muzeja Vladimir Petković.

„Zato svakog 23. i 24. oktobra se obeležava dan kada se dogodila jedna od najvećih bitaka u oslobađanju države Srbije. Sastavni deo srpske vojske činili su i naši sugrađani Romi, a jedan od najvažnijih Roma je svakako bio Amet Ametović. On je učinio jedan od najhrabrijih gestova, jer je u trenutku kada se je srpska vojska povlačila pod naletima turske vojske, prešao na stranu protivnika i, pošto je bio trubač, zasvirao turski znak za povlačenje. Taj čin je zbunio tursku vojsku koja je počela da se povlači, a onda je Ametović zasvirao juriš srpskoj vojsci i bitka je ubrzo okončana. Ametović je za svoju domišljatost nagrađen Karađorđevom zvezdom sa mačevima, jednim od najvećih odlikovanja.“

Vladimir Amzić iz Doma kulture Roma je jedan od najzaslužnijih što je otkriven i ponovo uređen grob Ameta Ametovića, a ne Ahmeda Ademovića kako se ponegde govori.

„Pre 3-4 godine smo sasvim slučajno saznali da postoji njegov grob. Ovaj deo je bio potpuno urastao u šiblje i žbunje. To smo očistili i sada imamo i dokaz da se radi Ametu Ametoviću. Takođe, to dokazuju još neki arhivski dokumenti.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Tane
Tane
1 godina pre

Još od 2000.godine sam ukazivao da je Amet Ametović a ne Ahmed Ademović, junak kumanovačke bitke i nosilac Karađorđe zvezde sa mačevima sahranjen u romskom delu Svetoilijskog groblja na Hisaru. Grobno mesto Ameta je u sastavu grobne parcele porodice i familije Demirović. Amet Ametović je umro 1963. godine. Te godine podignut mu je nadgrobni spomenik od mermera, koji se vidno razlikovao od ostalih malo brojnih pogrebnih spomenika u okruženju u to vreme, prema kazivanju potomaka Ameta Ametovića. Preko javnih radova od pre nekoliko (desetak) godina, kada se romsko groblje očistilo i sredilo moglo je da se jasno i vidno uoči grobno mesto i spomenik Ameta Ametovića.