Otkriven pomenik Čika Duci autoru pesme  „Niška Banja, topla voda“  koja se peva na svim meridijanima

NIŠ-NIŠKA BANJE

Čuvena pesma „Niška Banja, topla  voda“ se pevala u Holivudu,na engleskom, japanskom, izvodi je naš ali svetski poznati violinosta Nemanja Radulović na svojim koncertim, postala je zaštitni znak kako Niške Banje tako i Niša, a ovih dana se čuje u izvođenju Biljane Krstić i Bistrika, ime njenog autora je nekako ostajalo u senci ove melodije. Dugo se čekalo da Dušan Cvetković, poznatiji kao Čika Duca, dobije ulicu ili spomenik u svom rodnom Nišu. Do sada je tek jedan sokak nosio njegovo ime, a od danas Nišku Banju krasi skulptura Čika Duce. Spomenik je podignut, kako je i sam kazao predsednik GO Niška Banja Dušan Živković, na inicijativu udruženja Katena Mundi i uz pomoć Lokalne fondacije Niš. Spomenik je otkrila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa ćerkom praunuke Čika Duce.  Ceremoniji otkrivanja spomenika je prisustvovao je i sveštenik Slaviša Smiljić. On je u ime crkvene opštine Niška Banja izrazio veliku blagodarnost Gradu Nišu i Opštini Niška Banja zato što vodi računa o ulepšavanju Niške Banje.

                 „Ovaj projekat je zamišljen tako da nas podseti na lepa vemena Niške Banje, ili kako je ona izgledala pre 100 godina. Zamišljen je tako da nas podseća i na jednog velikoh Nišliju, na čoveka koji je imao fantastičnu karijeru, koji je bio i glumac  i solista, operski pevač, kompozitor, učesnik Prvog svetsog rata, nosilac Albanske spomenice, ali ono po  čemu ga Banjci najviše vole i pamte to je pesma „Niška Banja, topla voda“, za koju je napisao tekst i muziku“, istako je Dušan Đivković.

                        Pesma  „Niška Banja topla voda“ je nastala  u trenutku kada se u Banji otvaralo kupatilo, tako da je pisana najverovatnije za te potrebe.  Ipak, čika Ducina pesma je bila drugačija. Kažu da je ista samo prva strofa, ali je muzika potpuno ista. Njegova je i čuvena pesma „Udavija se“ i nastala je iz osvete.

                    „Originalni tekst pesme „Niška Banja“ je bio drugačiji, prva strofa je ostala ista, ostatak ima još sedam-osam strofa. Muzika je ostala potpuno isto. Za pesmu „Udavija se“, pročitali smo u nekim novinama da je nastala iz osvete. Njemu se svidela Stanika, koja je bila udata za Aleksu. Kada ga je Aleksa našao potukli su se, i on da bi mu se osvetio napisao je tu pesmu“, kaže Maja Cvetković Marinković, praunuka Čika Duce.

                    Povodom 130 godina od rođenja Dušana Cvetkovića, Istorijski arhiv Niš je organizovao izložbu o životu i delu Čika Duce. Ta izložba će biti dostupna i Niškoj Banji za nekoliko dana.

                 „Pretražili smo svoje fondove, ali i fondove Pozorišnih umetnosti u Beogradu, gde smo takođe našli delove njegovih dnevnika. Našli smo građu u Arhivu „Jugoslavija“, a najviše smo se obradovali arhivi njegove porodice. Od svega toga smo napravili jednu izložbu dostojnu Čika Duce, i njegovog dela, koja je do pre neki dan mogla da se pogleda u Istorijskom arhivu u Nišu, ali će moći da se pogleda i ovde u Niškoj Banji, već za neki dan“, navela je arhivska savetnica, Miljana Đorđević, koja je i autorka ove izložbe.

                    Za Dušana Cvetkovića još kažu da je on sakupljao pesme, neke je komponovao sam, za neke je pisao tekstove, a pojedine je samo prepravljao. Bio je obućar, fotograf, operski pevač, pevač starogradskih pesama. On je svestrana, renesansna ličnost da je to za divljenje.

                       Dušan Cvetković, poznatiji kao Čika Duca, rođen je 1892. godine u Nišu. Bio je glumac, kompozitor, vajar, operski pevač, reditelj, dramski pisac i upravnik pozorišta. Glumio je u mnogo predstava širom Jugoslavije, a napisao je preko 50 drama.  Pored glume, njegova najveća strast je bila muzika, tako da je iza sebe ostavio 43 snimljene ploče starogradske muzike. Cvetković je bio prvi koji je snimio gramofonsku ploču na srpskom jeziku. Ploču je snimio 1923. godine u Parizu.

                      Inicijator za postavljanje skulpture Čika Duci je lokalna akciona grupa „Katena Mundi“ iz Niške Banje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare